Hun var den første til at melde sig som ny næstformand i Venstre. Nu er hun også den sidste

Der er kun en kandidat, der har meldt sig til posten som næstformand i Venstre. Det bliver derfor formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, der overtager stillingen fra Inger Støjberg.

Kun én kandidat har meldt sig til posten som ny næstformand i Venstre, Stephanie Lose. Det er godt, der ikke kommer kampvalg, siger politisk kommentator. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Det står nu klart, at der kun vil være én enkelt kandidat på stemmesedlen til posten som ny næstformand i Venstre, når partiets medlemmer søndag på et ekstraordinært landsmøde skal beslutte, hvem der skal afløse Inger Støjberg.

Der er nemlig kun en kandidat, der har meldt sig – den nuværende regionsrådsformand i Region Syddanmark og formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, som dermed er selvskrevet til posten. Politisk kommentator Hans Engell er ikke overrasket og siger, at »det var helt forventet, at det ville falde sådan ud«.

»Hun er så stærk en kandidat, at det ville være ren kamikaze at stille op mod hende. Venstre plejede at være et parti, der gerne ville have kampafstemninger, men det er nyttesløst lige nu,« siger han.

Venstres medlemmer har i en e-mail fået besked om, at Lose er den eneste kandidat. Det er sket i kølvandet på, at fristen for at melde et eventuelt kandidatur udløb søndag den 17. januar. Det skriver TV 2. Partileder Jakob Ellemann-Jensen skriver på Facebook, at han glæder sig »til at ønske Stephanie tillykke som næstformand på søndag«.

På søndag holder Venstre ekstraordinært landsmøde, hvor vi skal finde en ny næstformand. Den post har Venstres dygtige...

Slået op af Jakob Ellemann-JensenTirsdag den 19. januar 2021

»Man har kunnet mærke på stemningen i Venstre, at Stephanie Lose var den eneste, der kunne løfte opgaven. Venstre er i øjeblikket i allerdybeste krise, og har partiet har ikke råd til et opgør om næstformandsposten,« lyder det fra Hans Engell, der henviser til, at flere meningsmålinger peger på voldsom vælgerflugt fra Venstre.

Mere ro på de interne linjer

Stephanie Lose stillede op til posten i begyndelsen af januar. Hun mente i den forbindelse, at hendes baggrund kan være med til at gøre partiet stærkere.

»Det er min tro, at en næstformand med rod i Venstres kommunale og regionale bagland vil være en styrke for partiet og for vores formand. Og så jeg gør det med et ønske om at redefinere næstformandsposten,« skrev Lose på Facebook 7. januar.

Kære alle Jeg har besluttet mig for at stille op til posten som næstformand i Venstre. Modsat tidligere næstformænd...

Slået op af Stephanie LoseTorsdag den 7. januar 2021

Valget af en ny næstformand er blevet skudt i gang, efter Inger Støjberg trak sig 29. december. Det skete efter et ekstraordinært møde i Venstres forretningsudvalg, hvor medlemmerne skulle vælge side i striden om, hvorvidt Inger Støjberg skulle stilles for en rigsret. Og det faldt ikke ud til hendes fordel. Jakob Ellemann-Jensen meddelte efter mødet i Forretningsudvalget:

»Her udtrykte et stort flertal endnu engang opbakning til den linje, jeg har lagt om, hvordan Venstre skal stille sig i spørgsmålet om en eventuel rigsretssag mod vores næstformand. At Venstre selvfølgelig står for retsind og lovsind,« skrev han på Facebook:

»Inger har valgt ikke at bakke op om det synspunkt. Hun har valgt at gå imod Forretningsudvalget og partiets formand. Det er desværre ikke første gang, Inger går imod den linje, Venstre og jeg har lagt.«

Inger Støjberg trak sig. Og posten som næstformand blev åbnet.

Efterfølgende luftede Venstre-borgmester i Viborg, Ulrik Wilbek, sine tanker om, at han overvejede at stille op. Men da Lose få dage senere officielt kastede sig ind i kampen, droppede han overvejelserne med ordene:

»Som jeg har sagt før, så betyder det, at jeg ikke stiller op. Jeg vil ikke i et kampvalg. Det vil være dårligt for partiet, så det gør jeg ikke,« sagde Wilbek til TV Midtvest.

Venstres medlemmer skal på det kommende, virtuelle landsmøde søndag officielt vælge Stephanie Lose, som partiets nye næstformand.