Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det var ikke pæne ord, Pia Kjærsgaard havde at sige om partihoppere.
At så mange folketingsmedlemmer havde skiftet parti var både »sølle«, »selvcentreret« og »forræderisk«.
Sådan lød det fra Pia Kjærsgaard, da Berlingske i juli 2022 kunne fortælle, at hele 31 ud af de 179 folketingsmedlemmer, der havde opnået valg i 2019, ikke længere repræsenterer det parti, de blev valgt ind for.
I månederne forinden havde en lang række MFere forladt Dansk Folkeparti til fordel for Inger Støjbergs nystartede Danmarksdemokraterne, ligesom også Alternativet og Venstre havde set en række af deres medlemmer skifte parti.
Helt anderledes positiv var tonen dog, da Mikkel Bjørn i denne uge bekendtgjorde, at han skiftede Nye Borgerlige ud med Dansk Folkeparti.
Her blev han budt varmt velkommen af hele Dansk Folkepartis top.
I et nyt interview i DR podcasten Tiden, fortæller Pia Kjærsgaard, at hun »står hundrede procent ved« sine tidligere udmeldinger.
»Der var 12 DFere, der gik fra Dansk Folkeparti, og det var i fornærmethed, de ville ikke anerkende Morten Messerschmidt som formand, de syntes, at græsset var lidt grønnere på den anden side, i hvert fald i et stykke tid. Og troede mere på, at de ville blive genvalgt i et andet parti end Dansk Folkeparti,« siger Pia Kjærsgaard.
Hun mener dog ikke, at situationen dengang kan sammenlignes med Mikkel Bjørns skifte.
»Det er jo slet ikke det, det her handler om. Det her handler om, at Mikkel Bjørn jo mere eller mindre blev truet med eksklusion, hvor skulle han egentlig gøre af sig selv? Det ville da være tosset, at så ung en mand gik rundt i den næste periode som løsgænger, han er meget velkommen hos os. Og det er Mette Thiesen i øvrigt også, hvis hun skulle have lyst til det,« siger Pia Kjærsgaard i podcasten.
En del af Mikkel Bjørns argument for, at han ikke længere ønskede at være en del af Nye Borgerlige, baserede sig på, at han efter eget udsagn var blevet truet med eksklusion af partiet, hvis han ikke utvetydigt bakkede op om Lars Boje som formand.
De andre medlemmer af partiet benægter dog denne udlægning, om end de bekræfter, at en eksklusion kunne være kommet på tale, hvis Mikkel Bjørn over en længere periode nægtede at bakke op om partiets formand.
I podcasten bliver Pia Kjærsgaard spurgt af værten, hvorvidt hun også tænker »føj«, når hun tænker på Mikkel Bjørns partiskifte.
»Nej, det gør jeg ikke.«
Men kan du ikke godt høre, Pia, at det lyder som en omgang dobbeltmoral, at når nogle hopper fra dit parti, så er det forræderisk, og når nogle hopper til dit parti, kan du godt leve med det?
»Prøv lige at høre, vi har eksisteret nu i godt og vel 27 år, det er faktisk første gang, vi tager imod en såkaldt partihopper. Jeg synes grundlæggende, at selvfølgelig bliver man hos det parti, man er valgt for. Jeg gik jo i øvrigt også selv fra Fremskridtspartiet i sin tid,« siger Pia Kjærsgaard og henviser til, at hun selv forlod Fremskridtspartiet for at stifte Dansk Folkeparti.