Hovedstadsborgmester er utilfreds med sen udmelding om skolenedlukning: »Børnene har brug for at komme tilbage«

Mandag eftermiddag fik to kommuner i hovedstadsområdet en besked fra Styrelsen for Patientsikkerhed om, at deres skoler alligevel ikke kan genåbne efter påske. Den sene udmelding møder kritik fra Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), der mener, at en sådan udmelding bør komme mindst 24 timer tidligere.

9. klasserne vendte tilbage i skole tirsdag 23. marts, og tirsdag kan alle skoleelever vende tilbage på halv tid. I ti kommuner omkring hovedstaden må børnene dog vente, da smitten fortsat er for høj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Tirsdag vender de fleste af landets skoleelever tilbage i skole, men i ti kommuner må børnene nøjes med digital undervisning lidt endnu.

Det skyldes, at der i de ti kommuner er over 200 smittede pr. 100.000 indbyggere, hvilket er grænsen for, hvornår Styrelsen for Patientsikkerhed lukker skoler, klubtilbud, kulturaktiviteter og fritidsaktiviteter.

Rødovre Kommune og Albertslund Kommune er de sidst tilkomne på listen over kommuner med for høj smitte. De fik således først besked på at fortsætte nedlukningen af skolerne i foreløbig endnu en uge sent mandag eftermiddag.

Og det møder kritik fra borgmesteren i Albertslund Kommune, Steen Christiansen (S):

»Jeg synes, at det er dyb beklageligt, at beskeden kommer så sent. Jeg havde selv svært ved at forestille mig, at man kunne melde sådan en beslutning ud senere end 24 timer før, sådan at forældre, lærere, pædagoger og ledere, som også har skullet tilrettelægge hverdagen for børnene, ved, hvordan de skal forholde sig,« siger han til DR og fortsætter:

»Jeg har selvfølgelig forståelse for, at smittetrykket er, som det er, og at vi skal gøre, hvad vi kan, for at inddæmme smitten. På den anden side har vi en masse børn, som nu ikke har været i skole igennem rigtig lang tid, og de har brug for at komme tilbage.«

Enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Bente Møller siger til DR, at skolenedlukningen sker, selvom det mange steder ikke er skolerne, der er kilden til smitte. Hun kalder det et »forebyggende tiltag« og afviser, at beskeden kunne være givet til kommunerne før mandag eftermiddag.

De øvrige kommuner, hvor skolerne fortsat holder lukket, er Ishøj, Brøndby, Høje-Taastrup, Gladsaxe, Vallensbæk, Halsnæs, Helsingør og Fredensborg.

Ny aftale skal forhindre store nedlukninger

Onsdag den 31. marts blev en politisk aftale præsenteret, der skal gøre det nemmere for kommunerne at foretage forebyggende indgreb mod smitte. Målet er, at hele kommuner kan slippe for at lukke ned, hvis smitten er for høj i mindre områder.

Det er således aftalt, at en kommunalbestyrelse er forpligtet til at lukke skoler, klubtilbud, kulturaktiviteter og fritidsaktiviteter i et sogn, hvis sognet har over 400 smittede pr. 100.000 indbyggere, 20 smittetilfælde i alt på en uge eller en positivprocent over to.

Alle kommunens skoler samt ovennævnte aktiviteter skal lukke, hvis der er over 200 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Kommunalbestyrelserne får samtidig en større magt i forhold til selv at kunne lukke enkelte skoler, dagtilbud og fritidsaktiviteter, hvis man vurderer, at et sådant påbud er nødvendigt for at sikre en hurtig og effektiv smitteforebyggende indsats, som ikke kan afvente sundhedsmyndighedernes vurdering og rådgivning.

Aftalen skal behandles i Folketingets Epidemiudvalg onsdag og forventes at træde i kraft mandag 12. april. Lige nu ligger magten til at lave lokale skolenedlukninger hos Styrelsen for Patientsikkerhed, som også efter den nye aftale vil have muligheden for at lukke skoler og dagtilbud, hvis de finder det nødvendigt.