Hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten langer ud efter partifæller på Christiansborg: »Det er helt absurd«

I Politiken retter Enhedslistens hovedbestyrelsesmedlem Jonathan Simmel nu en hård kritik af tre EL-politikere på Christiansborg. Det er »en ukammeratlig måde at behandle folk på«, siger han om den måde, flere af hans partifæller er blevet hældt ned ad brættet på i offentligheden.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, har flere gange taget afstand fra udtalelser fra sine partifæller om Ruslands invasion af Ukraine. Nu kommer der hård kritik fra partiets hovedbestyrelsesmedlem, Jonathan Simmel. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kløften i Enhedslisten bliver stadig mere tydelig.

Siden Ruslands invasion og krigshandlinger i Ukraine begyndte, har partiet haft svært ved at tale med samlet stemme på et par centrale spørgsmål – aktualiseret af konflikten i Østeuropa:

Vil Enhedslisten stadig have Danmark ud af NATO? Bærer Rusland det fulde ansvar for konflikten i Ukraine? Den slags.

Uenigheden i partiet blev især tydelig efter udtalelser fra folketingsmedlem Christian Juhl og hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft, hvor partiets nuværende og tidligere politiske ordfører, henholdsvis Mai Villadsen og Pernille Skipper, måtte undsige deres partifæller på de sociale medier.

Og i Politiken langer hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten Jonathan Simmel nu ud efter dem samt forsvarsordfører Eva Flyvholm, der havde erklæret, at en demonstration af Enhedslistens Internationale Udvalg foran den amerikanske ambassade ikke var officielt støttet af partiet.

»Det er helt absurd, at man udskammer folk i offentligheden frem for at prøve at gå ud samlet og sige: ’Okay, det var måske ikke præcis det, der var budskabet’. Det der med at gøre det til et eller andet om, at nu skal nogle sættes på plads og skammes ud i offentligheden, synes jeg, er en ukammeratlig måde at behandle folk på,« siger Jonathan Simmel til avisen.

Han henviser blandt andet til det tweet, Mai Villadsen skrev, efter at Christian Juhl til Jyllands-Posten sagde, at »Ukraine har ført en ikkehensigtsmæssig mindretalspolitik i den østlige del. Der har russerne fisket i rørt vande,« og dermed gjorde Ukraine medansvarlig for konflikten.

Mai Villadsen var hurtigt på Twitter og slå fast, at »et overgreb på ukrainerne er alene Putins ansvar«.

Kort efter måtte hun igen undsige en partifælle, efter at hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft over for Berlingske og Jyllands-Posten også gav Ukraine et medansvar for Ruslands aggressioner.

Mai Villadsen tweetede igen:

»Jeg tager den kraftigst mulige afstand fra de udtalelser. De er fuldstændig forkerte, og de er på ingen måde Enhedslistens politik.«

Det er altså det, Jonathan Simmel finder uacceptabelt, ligesom han også til Politiken retter kritik af, at punktet i partiets principprogram om en dansk udmeldelse af NATO tilsyneladende også er oppe i luften, når man spørger centrale stemmer i partiet på Christiansborg.

Eksempelvis da Pernille Skipper på Twitter erklærede:

»Vi er meget kritiske over for NATO, oprustningen og ikke mindst forfejlede angrebskrige steder som Afghanistan og Irak. Men det giver ikke mening at melde Danmark ud af NATO i nuværende situation.«

Og da hun i P1 Morgen sagde:

»Det er det jo. Ja,« på spørgsmålet om, hvorvidt hun mente, om det var godt, at NATO eksisterede i den nuværende situation.

Politiken har ikke kunnet få nogen af de tre Enhedslisten-kvinder til at svare på Jonathan Simmels kritik, men Peder Hvelplund, partiets sundhedsordfører, afviser over for avisen kritikken, som han ikke kan genkende.