Homoforening jubler over »verdens bedste lov«

Onsdag skal Folketinget beslutte, om det skal være væsentligt lettere at ændre køn på papiret. Et lovforslag, som foreningen LGBT ikke er sen til at erklære som verdens bedste af slagsen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Send en ansøgning, og seks måneder senere kan du kalde dig selv mand i stedet for kvinde - eller omvendt.

Sådan vil det i fremtiden foregå, når du vil skifte køn på papiret. Loven om juridisk kønsskifte, som onsdag bliver vedtaget i Folketinget, hilses mere end velkommen af Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT.

»Vi har set frem mod den her dag i meget land tid. Den lov, der er blevet fremsat er helt fantastisk. Den er lige, som vi kunne ønske det,« siger forperson Søren Laursen fra LGBT.

I dag skal man også skifte køn rent fysisk, før man kan få lov til at få pas og sygesikringsbevis, der afspejler det køn, man inderst inde føler sig som. Den nye lov skal gøre det muligt med en simpel ansøgning at ændre køn på papiret uden at skulle igennem en omfattende operation og et udredningsforløb på flere år.

»Det her er verdens bedste lov. Der er kun ét eneste land i verden, nemlig Argentina, hvor det her også er muligt. Det er en lov, der sætter den enkelte i centrum. En lov, der siger, at det er dig, der bestemmer, hvilken kønsidentitet du har og hvordan du skal registreres,« siger Søren Laursen.

Loven kan få stor betydning for transkønnede danskere, hvis den stemmes igennem, mener forpersonen i LGBT.

»Det betyder selvfølgelig nogle helt praktiske ting. At man får lov til at få det køn, som man har. Det her handler om, at man udtrykker et køn, at man klæder sig som og gebærder sig som det køn, man føler, man har. Det betyder en masse i dagligdagen,« siger han.

Men også rent psykisk kan den nye lov have store - og positive - konsekvenser for de transkønnede i Danmark.

»Det betyder noget rent psykisk, at vi som LGBT-personer på den her måde bliver inkluderet i lovgivningen. Vi bliver en mere integreret del af samfundet, af vores samfund,« siger Søren Laursen.

Det er Justitsministeriets vurdering, at Danmark kan blive dømt for overtrædelse af retten til selvbestemmelse og privatliv ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis det fastholdes, at kastration skal være en forudsætning for juridisk kønsskifte.