Holst taler ud: »Jeg har også hørt historierne om mit terrorregime«

Carl Holst (V) svarer nu igen på den massive kritik, der er haglet ned over hans embedsførelse som formand for Region Syddanmark. Han kalder dele af en kritisk advokatundersøgelse for decideret løgn.

Der er ikke hold i flere af anklagerne mod Carl Holst, siger han selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den detroniserede regionrådsformand Carl Holst (V) tager nu bladet fra munden.

I et stort interview med Fyens Stifttidende og JyskeVestkysten, fortæller den tidligere forsvarsminister for første gang om, hvordan det er at befinde sig i orkanens øje, midt i undersøgelsen af hans embedsførelse i Region Syddanmark fra 2007-2015.

En undersøgelse, der kommer frem til, at Holst i sin tid som formand for regionen lænede sig på kanten af god forvaltningsskik.

»Jeg har også hørt historierne om mit terrorregime. Men det er løgn. Og det værste er, at jeg intet kan stille op over for det billede, fordi det er baseret på anonyme udtalelser. Det er ekstremt ubehageligt,« siger Holst til Fyens Stifttidende.

Undersøgelsen af Carl Holsts virke er udfærdiget af advokatfirmaet Kromann Reumert og baseret på interviews med anonymiserede medarbejdere i regionen. Holst er eneste medarbejder, der er nævnt ved navn.

I rapporten, der egentlig er fortrolig, men som hurtigt blev lækket til pressen, sættes der blandt andet spørgsmålstegn ved udgifter på 750.000 kroner til en coachingvirksomhed, ligesom der er kritik af, at Holst og en unavngiven ledende medarbejder tog på et kursusophold i Schweiz i foråret 2014, der kostede 92.000 kroner per mand plus en tillægsudgift på 27.000 kroner.

Et tredje punkt har været de 47 aviser, som Holst samlet har fået tilsendt dagligt. Der var angiveligt tale om 10 aviser til hjemmeadressen, mens der blev sendt 37 til regionshuset i Vejle.

Men det er direkte løgn, lyder det fra Holst og hans advokat Karoly Németh. Der var tale om 13, ikke 37 aviser, som blev leveret til regionshuset i Vejle. Heraf var seks regionale udgaver af JyskeVestkysten.

De anfægter desuden påstanden om, at Region Syddanmark under Holsts formandstid har brugt 750.000 kroner på coaching. På baggrund af de bilag, som Holst og hans advokater har fået tilsendt, skulle der være tale om et beløb på 440.000 kroner. Og Holst understreger, at den coaching, han i perioden har gjort brug af, er 15 timers organisationsrådgivning til en udgift på knap 40.000 kroner eksklusive moms.

Den lækkede rapport indikerer flere steder dårlig forvaltningsskik og tegner billedet af en mand på kant med sit mandat. Det erkender Holst, der ikke kan »genkende den virkelighed, som den tegner« af ham.

»Over for den del af undersøgelsen, der karakteriserer min person, er jeg forsvarsløs. Og det virker som om, at nogen har en interesse i at fremstille mig i et ubehageligt lys. Men jeg kan ikke gå imod det. Men jeg kan slå igen med faktuelle kendsgerninger,« siger han ifølge Fyens Stifttidende.

Kromann Reumerts endelige version af undersøgelsen og Carl Holsts redegørelse skal drøftes politisk på regionsrådsmødet den 23. november.