Holger K.: Danmark skal lægge pres på Nigeria for at stoppe Boko Haram

SFs udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, mener, at den danske regering bør lægge pres på Nigeria for at få standset terrorgruppen Boko Harams fremfærd med massemord og bortførelser.

Læs mere
Fold sammen

Den danske udenrigsminister bør lægge pres på den nigerianske regering for at få myndighederne til at gribe ind over for terrorgruppen Boko Haram.

Sådan lyder det fra SFs udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF).

»Boko Harams hærgen er en humanitær katastrofe, der tager hurtig fart, imens vi alle har øjnene rettet imod Paris. Det selvfølgelig prisværdigt, at Danmark nu sender nødhjælp til ofrene - men vi kan ikke bare se på, når de nigerianske myndigheder ikke griber ind. Jeg savner en reaktion fra udenrigsministeren og tilsagn om, at der nu lægges et reelt pres på den nigerianske regering,« lyder det fra Holger K. Nielsen i en skriftlig kommentar.

Som udenrigsminister var Holger K. Nielsen selv med til at beslutte, at Danmark skulle åbne en dansk ambassade i Nigeria, som nuværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R) officielt indviede i december sidste år.

Og nu mener han altså, at Danmark politisk bør lægge pres på Nigeria, for at myndigheder tager udfordringen med terrorgruppens hærgen alvorligt.

»Det er ubærligt at overvære Boko Harams ødelæggelser og myrderierne i den nordlige Nigeria. Siden januar 2014 er mere end 5.000 blevet dræbt, og volden intensiveres kun forud for præsidentvalget i næste måned. I sidste uge formåede Boko Haram helt uforstyrret at jævne 16 landsbyer med jorden. Multinationale styrker fra de omkringliggende lande må sættes ind. Det kræver i første omgang massivt internationalt pres for at få den nigerianske regering til at anerkender problemet,« siger Holger K. Nielsen.

Især på grund af Nigerias rolle som vækstmotor i regionen er det vigtigt, at der bliver sat ind, mener han.

»Nigeria er Afrikas største økonomi og har afgørende betydning for stabiliteten og økonomien i hele regionen. Desværre tegner intet til, at de nigerianske myndigheder og den inkompetente sikkerhedsstyrke kommer til at stoppe myrderierne,« siger Holger K. Nielsen.

I sidste uge annoncerede Udenrigsministeriet, at Danmark sender 12,5 millioner kroner i nødhjælp til ofrene for Boko Haram i Nigeria.