Holger K: Enhedslisten kendte ikke deres besøgelsestid

Enhedslisten kendte ikke deres besøgelsestid, og derfor har den røde regering indgået en finanslovaftale med de borgerlige partier, forklarer skatteminister Holger K. Nielsen. Han ville hellere have lavet en finanslov med liste Ø.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har indgået en finanslovaftale med Venstre og de Konservative, fordi den var nødt til det.

Sådan forklarer skatteminister Holger K. Nielsen (SF) den overraskende drejning af tirsdagens finanslovforhandlinger. Indtil tirsdag eftermiddag syntes Enhedslisten at være regeringens bedste bud på et parlamentarisk flertal for finansloven, som altså endte med et markant blåt aftryk.

Holger K. Nielsen ville dog hellere have lukket aftalen med Enhedslisten.

»Jeg ville da have foretrukket en aftale med Enhedslisten, og jeg stod jo her i går og appellerede meget, meget kraftigt til dem, ja nærmest tryglede dem om at sige ja til det tilbud, der lå, for det var et godt tilbud, som gav forbedringer på alle de mærkesager, som regeringen og Enhedslisten har,« siger han.

Det er ikke mindst Enhedslistens krav om, at ældre skal have et retskrav på minimum to bade ugentligt, som har spændt ben for en aftale mellem partiet og regeringen. Trods adskillige forhandlingsrunder lykkedes det ikke de to parter at blive enige, og derfor havde regeringen ikke andet valg end at vende sig mod de borgerlige, forklarer Holger K. Nielsen.

»Enhedslisten kunne ikke beslutte sig. De kendte ikke deres besøgelsestid, og når man ikke gør det i politik og i øvrigt i livet, så kan det få nogle konsekvenser, og det har det fået her. Derfor var vi nødt til at gå sammen med de borgerlige partier,« siger han.

Selvom skatteministeren hellere ville have indgået en finanslovaftale med regeringens normale parlamentariske grundlag, mener han mener trods alt, at den aftale, som regeringen, Venstre og de Konservative er blevet enige om, er solid.

»Den aftale, vi har fået, er efter min mening ikke så god som den, vi kunne have fået med Enhedslisten. Men den er i orden, fordi der er et løft af velfærden i den her aftale. Og det er jeg sådan set meget godt tilfreds med,« siger Holger K. Nielsen.