HK: Arbejdsgivere kommer til at betale for dagpengeforringelse

Virksomhederne kommer ifølge HK til at betale prisen for forringelsen af dagpengerettigheden. Som kompensation vil fagforeningerne kræve sikkerhedsnettet under lønmodtagerne udvidet.

Arkivfoto: HK/Privats Simon Tøgern. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Når politikerne klipper hul i sikkerhedsnettet under lønmodtagerne, kommer det til at koste i form af krav om længere opsigelsesvarsler og højere fratrædelsesgodtgørelser.

Sådan lyder det fra HK/Privat og HK Handel i en annonce, der indrykkes i en lang række landsdækkende og lokale dagblade tirsdag, når det nye folketingsår skydes i gang.

Målet med kampagnen er at få lempet på den udskældte dagpengereform, som blev vedtaget af den tidligere VK-regering og Dansk Folkeparti.

Reformen, der har halveret dagpengeperioden og fordoblet genoptjeningsperioden, spiller ifølge HK hasard med den højt besungne danske arbejdsmarkedsmodel, hvor det er relativt let for en arbejdsgiver at hyre og fyre arbejdskraft.

»I takt med at man forringer dagpengesystemet, så stiger presset på os for at kræve, at arbejdsgiverne kompenserer i form af længere opsigelsesvarsler, større fratrædelsesgodtgørelser og andre udvidede rettigheder i forbindelse med opsigelse,« siger formand for HK/Privat Simon Tøgern.

»Man forrykker balancen i den danske model - hvor vi ellers altid bryster os af den relativt store fleksibilitet - hvis arbejdsgiverne kommer til at trækkes med længere opsigelsesvarsler. Så det er også et spørgsmål, som arbejdsgiverne må forholde sig til, hvor ringe et dagpengesystem de vil acceptere, når de kender konsekvensen - nemlig at det er dem, der kommer til at betale længere henad vejen,« siger Simon Tøgern.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), giver HK ret i, at dagpengereformen fra 2010 kan medføre et mere stift arbejdsmarked:

»Det var samme argument, vi brugte, da vi stemte imod reformen i 2010. Vi var bange for, at det ville gå udover vores flexicurity-model. Derfor stemte vi imod, og derfor har vi forsøgt at gøre reformen mere lempelig og siger nu, at vi må kigge på en ændring af den,« siger Leif Lahn Jensen.

»Vi skal sikre en dagpengereform, der kan skabe tryghed og værne om den danske model, og det arbejde skal vi i gang med sammen med fagbevægelsen og HK. Nu skal dagpengekommissionen komme med deres udspil først, og derefter kigger vi på på det,« siger Leif Lahn Jensen.

Både SF og Enhedslisten vil i forbindelse med de igangværende forhandlinger om næste års finanslov kræve en lempelse af dagpengereglerne, men regeringen har kategorisk sagt, at man vil vente, til dagpengekommissionen kommer med dens anbefalinger til september 2015.