»Hjort sender et signal om, at Kristian Jensens støtter kan glemme alt om at sætte sig på magten i Venstre«

Claus Hjort Frederiksen udnytter, at Kristian Jensen er svækket efter Venstres sommergruppermøde, siger politisk analytiker Jarl Cordua, efter at Hjort søndag aften erklærede Venstres delte formandskab for dødt.

(ARKIV) Claus Hjort Frederiksen efter Venstres pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet på Kragerup Gods ved Ruds Vedby, fredag den 9. august 2019. Oven på fredagens sommergruppemøde i Venstre skriver eksminister Claus Hjort Frederiksen på Facebook, at "det delte formandskabs tid er forbi" i Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Venstres mangeårige hofstrateg, Claus Hjort Frederiksen, forsøger at at stække næstformand Kristian Jensen og vende tilbage til magtforholdet før 2014.

Det vurderer politisk analytiker og mangeårigt Venstre-medlem Jarl Cordua efter et opsigtsvækkende opslag på Facebook i går, hvori Claus Hjort bebuder, at »det delte formandskabs tid er forbi«.

Lars Løkke Rasmussen afværgede i 2014 et formandsopgør i Venstre ved at love Kristian Jensen øget indflydelse ved den famøse aftale, der blev indgået mellem de to i kælderen under Odense Congress Center.

»Det er et forsøg på at skrue tiden tilbage til 2014 og restaurere det tidligere magtforhold i Venstre, hvor formanden var den klare nummer ét. Og næstformanden ikke havde nogen særlig indflydelse på formandens muligheder for at agere,« siger Jarl Cordua.

Kristian Jensen har i de seneste år haft indflydelse på fordelingen af ordførerposter og ministerposter i partiet. Men magtkampen i partitoppen har fundet fornyet styrke op til Venstres sommergruppemøde, da Kristian Jensen i et interview med Berlingske talte imod Løkkes idé fra valgkampen om et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet.

Kan glemme alle forestillinger om magten

Det fik Claus Hjort Frederiksen til at kræve Kristian Jensens afgang som næstformand og gruppeformand ved et lukket møde under sommergruppemødet, og Kristian Jensen måtte efterfølgende på direkte TV beklage sin udmelding.

»Claus Hjort udnytter selvfølgelig, at Kristian Jensen står svagt efter sommergruppemødet, og med sit Facebook-opslag sætter han trumf på og stækker Jensen yderligere. Hjort sender et signal til Jensens støtter om, at de kan glemme alle forestillinger om at sætte sig på magten i partiet. Fra nu af bestemmer formanden, og Kristian Jensen har ikke meget mere at skulle have sagt end andre menige folketingsmedlemmer,« siger Jarl Cordua.

»Nu venter alle på Kristian Jensens svar. Enten er han enig i Claus Hjorts udlægning og retter ind, eller også er han uenig. I så fald må han jo udfordre den præmis, tage en debat i gruppen og måske i sidste ende stille op mod Lars Løkke ved næste landsmøde. Og det er formentlig Løkkes og Hjorts forventning, at er Kristian Jensen ikke længere er stærk nok til at gøre det,« siger han.

Kan vi gå ud fra, at Claus Hjort Frederiksens udmelding om formandskabet i lige så høj grad er en besked fra Lars Løkke Rasmussen?

»Naturligvis. Claus Hjort agerer ikke på denne her måde uden at tale med Lars Løkke. Han agerer jo direkte i Lars Løkkes interesse,« siger Jarl Cordua.

Venstre afholder sit næste landsmøde i november.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kristian Jensen.