Hjort: »Det værste jeg har oplevet«

Det var en yderst utilfreds finansminister, der mødte op til dagens møde i finansudvalget om grænsekontrol, efter oppositionen har meddelt, at beslutningen skal i folketingssalen.

Det huer åbenlyst ikke finansminister Claus Hjort Frederiksen, at oppositionen nu vil have regeringen og Dansk Folkepartis aftale om øget grænsekontrol prøvet i Folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Det huer åbenlyst ikke finansminister Claus Hjort Frederiksen, at oppositionen nu vil have regeringen og Dansk Folkepartis aftale om øget grænsekontrol prøvet i Folketingssalen.

- Lige nu gør de (oppositionen, red.) hvad som helst for at drive gæk med folkestyret, så det, synes jeg, er det værste, jeg har oplevet, sagde ministeren på vej ind til et møde i Folketingets finansudvalg.

Han kritiserer Socialdemokraterne og SF for at ville trække spørgsmålet i folketingssalen, selvom de selv tidligere har ytret sig positivt om den øgede kontrol.

- Jeg forstår overhovedet ikke, hvad de siger i øjeblikket, for de siger, at de går ind for øget toldkontrol, og det, der ligger i vores forslag, er øget toldkontrol, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Han føler sig dog stadig overbevist om, at forslaget nok skal komme igennem i salen. Da Liberal Alliance har erklæret, at de ikke er tilhængere af toldkontrollen, og også Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen siger, at hans støtte til regeringen ikke er givet, kan regeringen imidlertid komme i mindretal.

Finansministeren fortalte, at han i øjeblikket fører samtaler med "folk", men ville ikke afsløre hvem.

- Det, der foregår ved mit bord, foregår ved mit bord, sagde han.

Hvad sker der, hvis du ikke får flertal?

- Jamen, det gør jeg, sagde finansministeren.

K: afviser ikke Ørum

De Konservatives politiske ordfører Carina Christensen afviser ikke, at hun vil forhandle med Per Ørum Jørgensen, der blandt andet har bedt om en garanti for, at aftalen ikke er i strid med Schengen-konventionen.

- Det er et fornuftigt argument fra Per Ørum. Vi skal have det afklaret hurtigst muligt, så vi kan komme videre med at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet, sagde hun.

Kristendemokraten var i sidste måned med til at indgå aftalen, men han forlod senere regeringens 2020-forhandlinger, da han ikke kunne få opfyldt sine krav om akutsygehusfunktioner i Næstved, Svendborg og Holstebro. Han erklærede den gang, at han derfor heller ikke følte sig forpligtiget i forhold til aftalen om toldkontrol, hvilket han nu igen har bekræftet.

Carina Christensen mener godt, at regeringen kan forhandle med Per Ørum Jørgensen igen.

- Vi har jo tidligere haft gode forhandlinger med Per Ørum, så nu må vi tage en snak med ham.

INFOshop: 2020-planer deler danskerne