Hjemløse Torben: »Jeg håber, vi vinder valget«

Det kom som en overraskelse for 54-årige Torben, da han pludselig hang i lygtepælene sammen med Helle Thorning-Schmidt. Det kunne de godt have sagt, mener han, men er også lidt stolt.

Foto: Bax Lindhardt. 54-årige Torben hygger sig med TV og en joint på sit lille værelse på Mændenes Hjem, hvor han har boet de seneste fem år.
Læs mere
Fold sammen

Det var tidlig morgen på Mændens Hjem i Lille Istedgade i København, og 54-årige Torben skulle netop til at forsyne sig ved morgenmadsdisken, da det pludselig gik op for ham, at han var blevet berømt.

»Jeg stod dér med morgenhår og det hele, da personalet og nogle af de andre brugere kom ind og fortalte, at jeg hang ude i lygtepælene,« fortæller han.

Og det havde sin rigtighed: En af de plakater, der har fået mest opmærksomhed i valgkampen,er Helle Thorning-Schmidts, hvor hun poserer sammen med hjemløse Torben over teksten: »Alle skal have en chance til«.

Bekendtskabet med statsministeren rækker tilbage til november sidste år. Torben er stofmisbruger, tjener penge ved at sælge hjemløseavisen Hus Forbi og har boet på Mændenes Hjem de seneste fem år.

Foto: Bax Lindhardt. Torben vidste ikke, at han var kommet op at hænge sammen med statsministeren, før de andre på herberget kom og fortalte det. Fold sammen
Læs mere

Og da Helle Thorning-Schmidt besøgte herberget i november, strøg Torben lige forbi alle livvagterne og gav hende et ordentligt kram.

»Jeg tror, hun blev glad for det spontane kram. Hun syntes, det var så fedt, for, som hun sagde:

»Efter at jeg er blevet statsminister og har fået livvagter, tør ikke engang mine børn kramme mig uden at spørge om lov først«,« fortæller Torben.

Han har fået fortalt, at billedet af de to sammen står i Statsministeriet og blandt Helle Thornings familiebilleder hjemme i privaten.

Forundret over at blive genkendt

Torben harikke selv set valgplakaten endnu, men er lidt fortørnet over, at Socialdemokraternes kampagnekontor ikke har fortalt, at han kom op at hænge.

»Jeg havde underskrevet en kontrakt for længe siden, men glemt alt om det. De kunne jo bare lige have informeret mig. Men jeg er da lidt stolt af at være på plakaterne, selv om jeg ikke har vænnet mig til det endnu,« siger Torben, der regner med at gå en tur på Strøget en af dagene forat tage plakaterne i øjesyn.

»Jeg har da undret mig over, at folk genkendte mig på gaden.«

Da Berlingske besøger Torben, sidder han i sin seng på det lille kammer og ser TV, mens han ryger en joint.

»Der er ikke meget, der har ændret sig siden Helles besøg. Jeg har det godt med mig selv, og her er blevet lidt renere, men ellers er alt ved det gamle,« siger han.

»Kampagnen hedder »Alle skal have en chance til« – jeg har fået masser af chancer, jeg har bare ikke taget dem. Helle kan ikke hjælpe mig – det kan jeg kun selv.«

Torben har ikke talt med statsministeren siden hendes besøg på herberget, men kampagnekontoret var forbi med en julekurv.

»Jeg fører ikke valgkamp, men jeg håber, at Helle vil give mig et nyt fjernsyn i fødselsdagsgave.«

Torben stemmer altid, når der er valg.

»Kun én gang har jeg ikke stemt, men det var til kommunalvalget. Jeg håber, vi vinder. Hvis Løkke er alternativet, håber jeg, at Helle vinder. Jeg tror, hun vinder overraskende stort. Løkke har i hvert fald gjort lidt i nælderne. Hvordan Helle skal vinde valget? Hun skal bare være ærlig og snakke, så alle forstår, hvad hun siger. Det er jo gået meget godt indtil videre.«