Hjælpepakke klar til hospitaler og sygehuse: Én milliard kroner skal lette coronapresset

Pakke skal hjælpe coronapressede sygehuse. En milliard kroner er ifølge Ritzaus oplysninger på vej.

Finansminister Nicolai Wammen, sundhedsminister Magnus Heunicke, fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye samt repræsentanter fra SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne præsenterer delaftale til finansloven i Finansministeriet i København søndag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udskudte operationer, trætte sygeplejersker og mere end 400 coronapatienter har i de seneste uger lagt et tungt pres på landets sygehuse.

Efter forhandlinger igennem weekenden er der dog hjælp på vej. Søndag aften er et politisk flertal på Christiansborg oplysninger blevet enige om at afsætte én milliard kroner til midlertidige indsatser i vintermånederne, viser aftaletekst.

Det skal hjælpe både patienter og personale til at komme bedre igennem vintermånederne. Her truer øget coronasmitte og uvisheden omkring den nye variant Omikron at gøre dagligdagen endnu mere presset for sundhedspersonalet.

Pengene skal ifølge aftalen bidrage til at fastholde sundhedspersonale og styrke aktiviteten på landets sygehuse.

»Jeg er rigtig glad for, at regeringen sammen med en række andre partier kan præsentere en vinterpakke på en milliard kroner,« siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et doorstep i Finansministeriet.

Vinterpakken er ikke et permanent lønløft til nogen, siger finansministeren om coronavinterpakken til det danske sygehusvæsen. Det er et midlertidigt rygstød til regionerne, lyder det.

Mange sygeplejersker har formentlig håbet på et direkte lønløft fra Christiansborg. Men det er ifølge Ritzaus oplysninger ikke indholdet i aftalen.

Her lægges der vægt på, at det er regionerne, der skal aftale fordelingen af pengene med alle de relevante fagorganisationer. Samtidig vil der kun blive tale om midlertidige tillæg, der skal kunne holdes ude af reguleringsordningen.

Dermed bliver der ikke tale om, at sygeplejerskerne vil kunne se frem til en permanent lønforhøjelse på den månedlige lønseddel. Det var ellers målet for sygeplejerskernes langvarige konflikt hen over sommermånederne.

På Christiansborg er politikerne dog forsigtige med at blande sig i konflikterne på arbejdsmarkedet i respekt for den danske model.

En del af coronavinterpakken er også en forlængelse af ordningen om ingen modregning i pension som følge af coronarelateret ekstraindtægt. Det fortæller fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) på søndagens doorstep i Finansministeriet.

»Man vil være i stand til at blive en ekstra time uden at blive modregnet i førtids- eller folkepension,« siger Tesfaye.

Ordningen stod til at udløbe til nytår og er nu forlænget til og med 2022.

/ritzau/

opdateres...