Hjælpeorganisation: Paradise-papirer viser omfattende skattetænkning

Vicedirektøren for Oxfam Ibis mener, at politikerne har svigtet ved ikke at bekæmpe skattetænkning godt nok.

Lars Koch, der er vicegeneralsekretær for Oxfam Ibis. Fold sammen
Læs mere

Bare halvandet år efter, at de såkaldte Panama Papers afslørede omfattende skattetænkning, er der dukket nye papirer op, som siger noget om omfanget af problemet.

En læk fra advokatfirmaet Appleby på Bermuda viser ifølge Lars Koch, der er vicegeneralsekretær for Oxfam Ibis, at problemet er endnu mere omfattende.

Skattely er et særligt problem for hjælpeorganisationen Oxfam Ibis, der arbejder for lige adgang til uddannelse, indflydelse og ressourcer i verden.

Papirerne viser ifølge Lars Koch, at også store selskaber som Nike, Apple og Facebook gør, hvad de kan for at betale mindst muligt i skat.

»Det meste af det her er lovlig skattetænkning. Udfordringen er, at man har 200 landes skattelovgivning, som er fulde af huller, når man sætter dem sammen.«

»Det er det, som dygtige advokatfirmaer som Appleby kan hjælpe selskaber og rigmænd med at finde, så man ikke skal betale skat,« siger Lars Koch.

Han mener, at politikerne har svigtet, når det fortsat kan betale sig at flytte penge rundt mellem skuffeselskaber i lande, hvor gennemsigtigheden er lav.

»Det er et politisk uacceptabelt problem, at der gælder nogle regler for de allerrigeste og nogle andre regler for os andre.«

»Man har i fem år har talt om, at man vil gøre noget ved skattelyproblematikken. Men de store selskabers og skattelylandenes lobbyister har effektivt fået forhindret, at der er sket noget,« siger han.

»Udviklingslande mister endnu mere i tabte skatteindtægter end rige lande i forhold til deres økonomiers størrelse.«

»Det handler om, at det i Afrika er nemmere at snyde skattemyndighederne, og det er nemmere at involvere politikerne i at lave noget korruption, hvor man stjæler skattepenge fra sin egen befolkning,« siger Lars Koch.

/ritzau/