Hizb ut-Tahrir: Muslimer skal ikke stemme 19. november

Det gavner ikke muslimerne, når partierne forsøger at få dem til at stemme til kommunalvalget, mener islamistisk organisation.

ARKIVFOTO. Mens landskabet og medierne flyder over med dækning af det forestående kommunalvalg, lyder det fra Hizb ut-Tahrir, at en opfordring til valgdeltagelse ikke bygger »på en korrekt forståelse af hverken den politiske virkelighed eller muslimernes gavn«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man gambler med muslimers og moskeernes integritet, når de politiske partier får moskeer til at opfordre muslimer til at stemme ved kommunalvalget 19. november. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Hizb ut-Tahrir i Skandinavien.

»De danske politiske partier, som normalt kappes om at markere sig i kampen mod de islamiske idealer, forsøger nu at lokke muslimerne til at deltage i kommunalvalget. Politikere, som ellers kræver, at muslimerne bekender sig til adskillelsen af religion og stat, anmoder endda moskeer og imamer om at opfordre muslimerne til at stemme,« erklærer den islamistiske organisation.

Ifølge Hizb ut-Tahrir har nogle moskeer og imamer har valgt at efterkomme anmodningen med den begrundelse, at valgdeltagelsen kan gavne de muslimske borgere.

Men opfordringen til valgdeltagelse bygger ikke »på en korrekt forståelse af hverken den politiske virkelighed eller muslimernes gavn«, lyder det fra Hizb ut-Tahrir, der blandt andet peger på, at det ikke er til gavn for muslimer, at politikere, der fra tid til anden lancerer »en offensiv mod Islams syn på homoseksualitet, fremstiller tørklædet som et symbol på kvindeundertrykkelse, erklærer, at muslimernes modstand mod seksuelle forhold før ægteskabet udgør en social kontrol, som skal bekæmpes,« skal arbejde for at realisere muslimers interesser:

»At knytte muslimernes interesser til det politiske system betyder, at man gambler med muslimernes og moskeernes integritet,« lyder det fra organisationen.

Ved kommunalvalget i 2009 var valgdeltagelsen blandt indvandrere født i udlandet på 47 procent, mens den for etniske danskere med dansk statsborgerskab lå på 67,6 procent. Det fremgår af en rapport fra Københavns Universitet.

Den lave stemmeprocent blandt indvandrerne skyldes ifølge professor Kasper Møller Hansen, der sammen med adjunkt Yosef Bhatti står bag rapporten, en manglende tradition for at afgive sin stemme.

»Forældrene betyder rigtig meget. Når der så er mange nydanskere, hvor forældrene ikke stemmer, skaber man en negativ spiral blandt efterkommerne, fordi det bliver legitimt i familien at blive på sofaen«, siger Kasper Møller Nielsen til Politiken.

Han påpeger, at der i miljøer med en høj koncentration af unge, lavtuddannede og borgere med indvandrerbaggrund er en betydeligt lavere stemmedeltagelse, fordi det bliver mere legitimt at stemme, når ens nærmiljø heller ikke sætter kryds på stemmesedlen.

Hizb ut-Tahrir afviser i pressemeddelelsen, at lav valgdeltagelse blandt muslimer vil medføre isolation og parallelsamfund. Og det passer heller ikke, at lav valgdeltagelse blandt muslimer vil falde ud til fordel for højrefløjen i dansk politik, mener organisationen, der i stedet beskylder venstrefløjen og den siddende regering for at føre en integrationspolitik, som målt på substansen ikke adskiller sig markant fra højrefløjens.