Historisk regnefejl kan have kostet Thorning magten

Væksten var en hel del højere under den røde regering, end Danmarks Statistik opgjorde.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kunne have haft mere medvind i valgkampen op til folketingsvalget i 2015, hvis Danmarks Statistik ikke havde undervurderet væksten grelt, lyder kritikken. Reuters/Ruben Sprich Fold sammen
Læs mere

København. Væksten var dobbelt så høj under Helle Thorning-Schmidts regeringstid end hidtil antaget. Havde det stået klart op til folketingsvalget i 2015, kunne det have rokket ved resultatet, lyder kritikken.

- Valgkampen er foregået på et falsk grundlag, siger Børsens politiske kommentator, Helle Ib.

- Det er umuligt at sige, om Thorning kunne have bevaret magten, hvis vi havde haft de rigtige tal. Men der er slet ingen tvivl om, at hvis man skal pege på ét overskyggende angreb fra oppositionen med Venstre i spidsen, så var det lige præcis spørgsmålet om den manglende vækst.

- En stor del af Løkkes kritik af Thorning gik netop på, at regeringen trods reformer, opstramninger og lettelser ikke var i stand til at generere vækst.

Men det var den røde regering faktisk i stand til, viser de nye rigtige tal fra Danmarks Statistik. Og dermed er der tale om en demokratisk skandale, mener politisk kommentator Michael Kristiansen.

- Corydon (daværende finansminister, red.) blev snydt, og måske afgjorde Danmarks Statistik det seneste valg, skriver han i sin blog på tv2.dk.

Fra 2012 til 2015 har den årlige vækst i bruttonationalproduktet, bnp, været opgjort fejlagtigt til 0,5 procent i gennemsnit. Men væksten lød i virkeligheden i snit på 1,1 procent om året.

Økonomiprofessor Bo Sandemann fra Aarhus Universitet kender ikke til fortilfælde, hvor Danmarks Statistik har måttet foretage så stor en rettelse.

- Det kunne have haft store konsekvenser, hvis de rigtige tal havde været der fra starten. Hvordan det går med økonomien har en betydning for, hvor folk sætter deres kryds, siger han til Jyllands-Posten.

Årsagerne til den store regnefejl er tekniske og komplekse. Helt overordnet skyldes det især, at Danmarks Statistik har skullet opgøre eksporten på en ny måde siden 2014.

Tallene blev imidlertid indberettet forkert af de største virksomheder, og dermed blev selskabernes handel med udlandet undervurderet.

I sidste valgperiode fik Thorning-regeringen ofte hug for at føre en fejlslagen vækstpolitik. Det var især Venstre, der brugte de lave væksttal til at angribe den røde regering.

- Måske blev Løkke hjulpet på vej af de forkerte tal, men straffen venter forude, fordi de nye tal gør det ekstremt meget sværere at skaffe et politisk flertal til regeringens reformer, siger Helle Ib.

/ritzau/