Historisk opgør: Regeringen vil opløse Loyal to Familia

Rigsadvokaten vurderer, at der er grundlag for en retssag med det formål at opløse banden Loyal to Familia. Det sker oven på måneders bandekrig og skudepisoder i København. »En historisk beslutning,« siger justitsminister Søren Pape Poulsen.

ARKIV. Medlemmer af gruppen Loyal To Familia (LTF) er mødt op foran Københavns Byret på Nytorv mandag den 9. oktober 2017. Det danske retssystem skal nu tage stilling til, om banden Loyal To Familia skal opløses ved lov, skriver Ritzau torsdag den 2. november 2017. . (Foto: Scanpix Danmark STF/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark STF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lykkedes ikke politikerne at forbyde rockerklubberne Hells Angels og Bandidos efter Den Store Nordiske Rockerkrig i 1990erne. Det er trods politiske ønsker heller ikke lykkedes at forbyde den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir.

Men regeringen med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen lægger nu op til et historisk opgør med bandegruppen Loyal to Familia (LTF). Justitsministeren vil nu bede Rigsadvokaten forberede en retssag med det formål at opløse banden.

Rigsadvokaten har nemlig meddelt, at der er grundlag for at gå videre med en sag om opløsning af LTF.

»Det er en historisk beslutning. Vi sender nu et klart signal til banderne om, at vi ikke vil finde os i brutal vold, organiseret kriminalitet og skyderier på åben gade,« siger justitsministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske.

»Vi skal bruge de muligheder, vi har i grundloven til at forsvare os, når banderne udfordrer vores grundlæggende sikkerhed og tryghed. De muligheder bruger vi nu,« tilføjer han.

Rigsadvokat Ole Hasselgaard siger selv i en pressemeddelelse, at han »har fortalt justitsministeren, at der ud fra en anklagerfaglig og juridisk vurdering er grundlag for at gå videre med en opløsningssag i forhold til LTF«.

Første retssag i årtier

Ifølge Justitsministeriet er kun to foreninger tidligere blevet opløst ved dom efter grundlovens bestemmelse herom. Sidste gang, en forening blev opløst, var i 1924 og dermed før den seneste grundlovsændring i 1953. Rigsadvokatens vurdering vækker da også opsigt hos Gorm Toftegaard Nielsen, der er professor emeritus ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet. Han siger ligeledes, at der ikke i efterkrigstiden har været ført retssager af denne karakter i Danmark.

»Jeg opfatter det sådan, at der er sket et holdningsskifte i rigsadvokaturen. Om det kan lade sig gøre at få dem (Loyal to Familia, red.) opløst, er jeg ikke i stand til at sige på de oplysninger, jeg har, men jeg synes nok, at justitsministeren har ret i, at det, at man prøver, er et kursskifte,« siger han.

Rigsadvokaten har tidligere undersøgt, hvorvidt det var muligt at forbyde rockerklubberne Hells Angels og Bandidos og den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir, men har alle gange vurderet, at en eventuel retssag næppe ville kunne ende med, at grupperne blev opløst.

Pape forventer afgørelse til foråret

I kølvandet på den verserende bandekonflikt har flere politikere krævet et opgør med Loyal to Familia, og Justitsministeriet forventer nu, at efterforskningen af sagen mod LTF kan færdiggøres i løbet af første halvår af 2018. Det skyldes blandt andet, at der for tiden pågår flere efterforskninger og straffesager angående bandens medlemmer.

»Hvis LTF bliver opløst, så vil personkredsen ikke kunne fortsætte aktiviteterne i et andet navn. Og lad mig samtidig understrege, at mens Anklagemyndigheden efterforsker sagen, så er Justitsministeriet i gang med at se på, om der er behov for at præcisere reglerne om konsekvenserne af et forbud,« siger Søren Pape Poulsen.

Dansk Folkepartis gruppeformand og formand for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup, kalder Rigsadvokatens vurdering et »lille, positivt skridt«. Men Peter Skaarup vil ikke »juble helt vildt over det«, siger han. Dansk Folkeparti mener nemlig, at man ud fra grundlovens bestemmelser administrativt kunne have forbudt Loyal to Familia øjeblikkeligt for så efterfølgende at køre en retssag.

»Det er nu, at behovet for et forbud er der,« siger Peter Skaarup:

»Han (Rigsadvokaten, red.) siger, at vi ikke laver noget forbud straks, men at måske vi laver et forbud om et halvt år, når vi har samlet nogle beviser ind. Der trækker vi den alt for lang tid, synes jeg.«

Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen er det dog først muligt at nedlægge et forbud, »når anklagemyndigheden er klar til at anlægge en sag ved domstolene«.

»Hvis vi handler forhastet, er der en fare for, at vi taber det hele på gulvet,« siger han.

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti mener dog heller ikke, at en opløsning af Loyal to Familia vil være nok til at standse bandekonflikten.

»Hvis man prøver at tage én bande ud af spillet, har vi jo stadig et antal, som vil være aktive. Set med mine øjne skulle man jo have forberedt sager i forhold til alle de her bander, vi kender,« siger han.

Ifølge en opgørelse, Berlingske har foretaget, er 22 personer siden 12. juni i år blevet ramt af skud i forbindelse med den bandekonflikt, der foruden LTF blandt andet omfatter grupperingen Brothas, hvorfra tre tilknyttede mænd i tirsdags blev ramt af skud. Én blev dræbt.

Regeringen meddelte i august, at den ville arbejde for at forbyde Loyal to Familia og derfor havde bedt Rigsadvokaten give en vurdering af, om et forbud mod banden var muligt inden for lovens rammer.

»Jeg vil have dem taget ud af spillet,« som Søren Pape Poulsen dengang sagde til Berlingske.

I mellemtiden har lederen af Loyal to Familia, Shuaib Khan, afsonet en dom for trusler mod en politibetjent, men Khan blev til justitsministerens store ærgrelse ikke dømt til udvisning af Danmark ved Københavns Byret.