Historien om paragraffen, som næsten aldrig bruges, men som de liberale elsker at hade

Siden blasfemiparagraffen trådte i kraft i 1933, er der kun rejst tiltale efter den fire gange. Men den begrænser vores ytringsfrihed, mener LA, K og DF, som nu vil have den fjernet.

Efter at sangeren Trille havde sunget en sang om Gud på DR, blev to programchefer tiltalt for at overtræde blasfemiparagraffen i 1971 - begge blev dog frikendt i retten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jette Reinholdt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder.

Sådan lyder blasfemiparagraffen § 140 i straffeloven, som siden 1933 har været gældende i dansk lovgivning.

FN har anbefalet Danmark at fjerne paragraffen, ligesom både Sverige og Norge har gjort det.

Liberal Alliance, de Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil alle have den fjernet. Både Venstre og Socialdemokratiet er imod.

Siden 1933 er der kun rejst tiltale i fire sager efter blasfemiparagraffen - i to tilfælde er det endt med straf.

Her gennemgår vi de fire sager én for én:

Afbrænding af Koranen

Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod en 42-årig nordjyde, der i december 2015 offentliggjorde en video på Facebook, hvor han brænder Koranen i sin baghave.

Manden lagde videoen af den brændende Koran ud på den offentlige Facebook-gruppe »JA TIL FRIHED - NEJ TIL ISLAM«.

»Det er anklagemyndighedens opfattelse, at omstændighederne i forbindelse med afbrænding af hellige bøger som Bibelen og Koranen indebærer, at det i visse tilfælde kan være en overtrædelse af blasfemiparagraffen, der handler om offentlig spot eller forhånelse i forhold til en religion,« fortalte statsadvokat Jan Reckendorff.

Statsadvokaten vil gå efter en bødestraf, når sagen skal for retten i Aalborg.

Trilles vise på DR

To programchefer fra Danmarks Radio blev tiltalt for at overtræde blasfemiparagraffen, fordi de var ansvarlige for både radio- og tv-udsendelser, hvor sangeren Trille havde sunget et vers med teksten:

“Så lurer der et øje i det høje - ham gud - han er eddermame svær at få smidt ud”.

Det var at drive hån og spot med det kristne trossamfund, mente Justitsministeriet, selvom Rigsadvokaten havde indstillet, at der ikke skulle rejses tiltale.

De to programchefer blev frikendt ved retten i Gladsaxe.

Præsten og dåben

Ved et maskebal i Arbejdsmændenes Fagforening i 1946 var én af festdeltagerne klædt ud som præst, mens hans hustru havde medbragt en dukke. Ved ballets åbning gik parret forrest i et optog og bad samtidig en tredje person om at komme med et fad vand, hvorefter de døbte dukken.

Det var en forhånelse af folkekirkens gudsdyrkelse, mente Rigsadvokaten, og sagen endte uden retshandling med seks dagbøder á 10 kr. til hver af de tiltalte.

Jødeforfølgelse i 30’erne

Fire mænd blev i 1938 tiltalt for at have hånet den jødiske religion med en række racistiske udtalelser på skrift og på plakater.

To af de fire blev også tiltalt for både bagvaskelse og ærekrænkelse og blev dømt til at hæfte i 80 dage. De to andre blev også tiltalt ærekrænkelse og skulle hæfte i 20 dage.

Siden er det blevet diskuteret, om de fire mænd ville være blevet dømt efter racismeparagraffen, hvis det var sket i dag.

Mindst 12 gange er blasfemiparagraffen blevet overvejet i forhold til en tiltale uden at blive brugt - heriblandt i forbindelse med Muhammed-tegningerne.