Heunicke og Brostrøm kalder forvirring om test for søgt

Særligt én ting er minister og direktør enige om. Der er ikke uenighed om WHO-opfordring til at teste mere nu.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Video: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har hersket forvirring om den danske strategi for at bekæmpe coronavirus.

Undervejs har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) undskyldt, og direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen har beklaget. Begge har sagt, at der vil blive begået fejl, det vigtigste er, at de ikke bliver gentaget.

Den seneste tid har pressen boret i, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, et hav af gange har understreget, at alle lande bør teste, teste, teste.

I et interview tirsdag morgen sagde Heunicke, at »det ikke er korrekt«, at WHOs anbefaling ikke gælder Danmark. Brostrøm har ellers tidligere sagt, at WHO er blevet »overfortolket eller misforstået«.

Opfordringen var rettet mod lande, som slet ikke er det samme sted som Danmark ifølge Brostrøm. Der har undervejs været udbredt kritik af, at sundhedsmyndighederne ikke testede nok, og at sundhedspersonale ikke kunne blive testet.

På et pressemøde tirsdag gik både ministeren og direktøren i rette med pressen, da der blev spurgt ind til, hvem der havde ret.

»Det er en søgt uenighed. Vi tester så mange som overhovedet muligt i Danmark. Det står i de to strategier, som blev lagt ud i onsdags, og som vi byggede ovenpå i søndags. De er fuldstændig i tråd med WHOs anbefalinger,« siger Heunicke.

Og det er Søren Brostrøm enig i.

»Jeg er enig med ministeren, det er en søgt uenighed. Jeg vil gerne understrege meget tydeligt, at fra Sundhedsstyrelsens side vil vi gerne teste mere, vi skal teste mere.«

»Det var også det, vi åbnede op for med de retningslinjer, vi udsendte sidste onsdag,« siger Søren Brostrøm.

Søndag lancerede ministeren med egne ord en mere offensiv teststrategi, fordi der i weekenden var et stor fald i antallet af mennesker, der blev testet.

Strategien har dog ikke ændret på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, som flere medier har beskrevet, hvilket fik flere sundhedspersoner til at undre sig.

Faldet i antallet af tests skyldes, at der er mangel på de materialer, der skal bruges til forbehandling af prøver. Det er endnu ikke noget, der produceres i Danmark. Der er også mangel på værnemidler som masker og sprit.

»Som ministeren siger, så møder retningslinjerne virkeligheden over weekenden, hvor der er en udfordring af testkapacitet. Derfor skylder vi fra Sundhedsstyrelsen side at være præcise i forhold til prioritering,« siger Søren Brostrøm.

På spørgsmålet om hvordan det kan være en søgt uenighed, når de to myndighedspersoner tilsyneladende siger to forskellige ting, svarer Søren Brostrøm:

»Jeg vil gerne præcisere mit citat, som jeg faktisk prøvede at sige meget præcist. Når WHOs generalsekretær taler, så taler han til alle lande i verden, inklusiv Danmark.«

»Men landene har meget forskellig kontekst, der skal vi selvfølgelig tage det ned i en dansk kontekst. Vi hører helt tydeligt det politiske signal om, at vi skal teste mere i Danmark.«

Han uddyber, at han selv og Sundhedsstyrelsen ikke har været klare nok i kommunikationen.

Magnus Heunicke siger »åbent og ærligt, at vi ville have været et bedre sted, hvis vi havde testet endnu flere fra starten af«.

»Vi kommer til at begå fejl undervejs. Det eneste, der ikke må ske, er, at man ikke vil erkende det og er klar til at rette ind, siger sundhedsministeren på spørgsmålet om, hvem af de to man kan stole på.«

/ritzau/