Heunicke bøjer sig for flertal: Vil revidere ny epidemilov allerede i oktober

Efter heftig kritik åbner sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nu for, at den nye epidemilov, der ventes at træde i kraft 1. marts, allerede skal efterses til oktober.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bøjer sig nu for et politisk flertal og åbner for at genoverveje den nye epidemilovs udformning allerede til efteråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Et bredt flertal i Folketinget ventes tirsdag at vedtage en ny epidemilov, som har fået skarp kritik for at indeholde nogle meget vidtgående beføjelser og for at være hastet igennem.

Samtidig fik Folketingets partier først seks dage inden den endelige vedtagelse indblik i Sundhedsstyrelsens indvendinger mod lovens udformning.

Flere partier har derfor foreslået at revidere loven allerede i oktober, og den idé bakkes nu op af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

»Det er en meget, meget vigtig lov. Den skal kunne holde i lang tid, og jeg synes, at det, vi har fået forhandlet hjem nu med partierne, er langt bedre end den hastelov, vi var nødt til at indføre med hast. Men der er ingen tvivl om heller: Lad os nu se, hvordan den her kommer til at virke og drage nogle erfaringer af den og så justere den løbende undervejs. Det har jeg ikke nogen problemer med,« siger Magnus Heunicke.

Flere partier foreslog at udsætte

Udtalelsen kommer efter et samråd i Folketingets sundhedsudvalg, hvor Heunicke var indkaldt til at forklare, hvorfor partierne først 17. februar – seks dage inden tredjebehandlingen og den endelige vedtagelse af loven – kunne få udleveret Sundhedsstyrelsens indsigelser mod den. Herunder muligheden for at indføre besøgsforbud i ældres egne boliger på plejehjem.

Flere partier foreslog derefter at udsætte lovbehandlingen, men det vil skabe store praktiske problemer, da den nuværende hasteepidemilov udløber 1. marts. Derfor er alternativet at stå uden en gældende epidemilov fra marts, hvis Folketinget ikke vedtager en ny epidemilov tirsdag.

I stedet foreslog først Venstre og siden De Konservative, at man reviderer og genovervejer loven allerede i oktober. Det kom der siden et politisk flertal for, og derfor har sundhedsministeren nu meldt ud, at regeringen gerne vil se på lovens udformning allerede om et halvt år.