Her tager Lykketoft bladet fra munden - men hans forklaring sables ned

Mogens Lykketoft gjorde sig voldsomt upopulær, da hans fødselsdagstale, hvori han blandt andet kaldte statsministeren for »lille svindler«, blev lækket til offentligheden. Nu forklarer han sig i en video, men også her får han en hård medfart.

Foto: ANDREW GOMBERT. I Lykketofts fødselsdagstale omtalte han blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som »en lille svindler,« og regeringen som den »mest fladpandede og populistiske regering i hans levetid.«
Læs mere
Fold sammen

Formand for FN's generalforsamling Mogens Lykketoft (S) lagde torsdag en video op på sin Facebook-profil, hvori han adresserer det stormvejr, han har været i, siden hans fødselsdagstale fra hans 70-års fødselsdagsfejring blev lækket til offentligheden først i ugen.

Men selvom han i videoen gør sit for at forsvare fødselsdagstalen, bliver han igen kritiseret af flere af sine følgere på det sociale medie.

»Endnu en ynkelig løgn. Du kender gamet, man skriver ikke en tale over flere dage, holder den for en række mennesker, der lever af at have meninger, og derudover sender talen rundt til alle, uden at være helt klar over, hvad der vil ske. Du fik din mening ud, som du ville, og på en måde, så du ikke skal forsvare den,« skriver for eksempel Jacques Philip Christiansen i tråden under videoen.

»En nordkoreansk undskyldning«

Også Lisbeth Zornig Andersen, der er stifter af Huset Zornig, undrer sig:

»Er det kun mig, der synes, det er en lidt nordkoreansk »undskyldning.« I øvrigt: Flot baggrund, Mogens. Tænker bare, den hører til dit professionelle embede og ikke til kommentarer om en privat tale for en 70-årig.«

En lettere turbulent uge - for Danmark og for mig. Lad os huske perspektivet. Lige nu er det vigtigste, at vi alle står sammen om at kæmpe for Danmarks omdømme

Posted by Mogens Lykketoft on Thursday, 28 January 2016

Zornig henviser til, at Lykketoft i videoen er placeret foran et FN-logo i en bygning i New York, og dermed - ifølge Zornig - trækker på sit professionelle image i sit forsvar.

Der er dog også enkelte pip fra folk, som støtter Lykketoft.

»Du er en fantastisk politiker, og godt gået, at du turde sige din uforbeholdne mening,« skriver Metha Feddersen for eksempel på tråden.

Talen var »sjov i sin grovhed«

Lykketofts fødselsdagstale er igennem ugen blevet kritiseret for at være under lavmålet for en politisk veteran som Lykketoft. Blandt andet har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opfordret Lykketoft til at krybe ud af sit flyverskjul og i stedet forklare og forsvare sin tale.

I talen blev netop Løkke omtalt som »en lille svindler,« og regeringen som den »mest fladpandede og populistiske regering i hans levetid.« Efter lækagen har Lykketoft nægtet at lade sin interviewe om sagen med henvisning til, at der er tale om en tale holdt ved et privat arrangement.

Måske derfor bruger Lykketoft i sin godt tre minutter lange forsvarstale også plads til at nævne, hvordan den tidligere radikale leder Marianne Jelved, der var gæst til festen, efterfølgende har kaldt talen »sjov i sin grovhed – med et glimt i øjet.«

»JA! Der var et glimt i øjet, og der var ikke nogen underforstået påstand om ulovligheder,« understreger Lykketoft.

»I min naivitet i selv min høje alder troede jeg, at alle i rummet så langt var mine venner, at de aldrig ville konfrontere ordvalget uanset, hvad de ville mene om det,« siger Lykketoft videre.