Her kan du spare 11.000 kroner på børnehavepladsen

Der er stor forskel på, hvad en børnehaveplads koster. Se, hvilken kommune der er billigst - og hvilken der er dyrest.

Danmarks billigste børnehavepladser finder vi i Jylland. Kommuner som Brønderslev, Aabenraa, Struer, Norddjurs og Jammerbugt er omkring en 1.000 kr. billigere - om måneden - i sammenligning med børnehavepladser i Hovedstadsområdet. Her foto fra en tidligere reportage fra børnehaven Hylet i København.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være hundedyrt at sende din lille guldklump i børnehave, hvis du bor i nærheden af København eller på en lille ø. Det fremgår af en landsdækkende opgørelse af prisen på børnehavepladserne i Danmarks 98 kommuner, som indgår i Berlingskes Kommuneindeks.

Og der kan være gode grunde til at holde lidt på pengene, når den første familieforøgelse er en realitet. En analyse foretaget af Forbrugerrådet viser nemlig, at udgifterne til familiens første barn gennemsnitligt ligger på 750.000 kr. fra barnet bliver født til han eller hun bliver myndig som 18-årig. Det kan naturligvis gøres billigere.

Når alt kommer til alt, er børnehavepladsen kun en dråbe i barnebudgettet, men selv det kan bidrage til lommesmerterne. Faktisk er der alene på børnehavepladsen en mindre formue at spare. På landsplan varierer prisen nemlig fra små 1.300 til godt 2.200 kr., hvilket betyder, at den årlige prisforskel render op i mere end 11.000 kr.

De billigste børnehavepladser finder vi i Jylland. Brønderslev Kommune tager ikke mere end 1.298 kr. om måneden for en børnehaveplads. Aabenraa indtager andenpladsen med en pris på 1.333 kr. pr. børnehaveplads, mens Struer, Norddjurs og Jammersbugt følger efter med 1.342 kr., 1.347 kr. og 1.348 kr.

Så snart du nærmer dig hovedstadsområdet - eller Langeland - bliver børnehavepladserne noget dyrere. I de fem dyreste kommuner må forældrene slippe op mod 1.000 kr. ekstra om måneden for at få barnet passet. Med en gennemsnitlig pris på over 2.200 kr. om måneden tager Herlev prisen som landets absolut dyreste børnehave-kommune

Hvis du sidder med en fornemmelse af, at prisen er steget hurtigere end din egen løn, har du sandsynligvis fuldstændig ret. Prisen for at få sit barn passet i en vuggestue eller børnehave er nemlig steget med 19 pct. i gennemsnit i løbet af de seneste fem år, skriver Danmarks Statistisk. I enkelte kommuner er prisen på en børnehaveplads steget med over 40 pct., mens et par kommuner er gået den modsatte vej og har valgt at sænke taksterne.

PS: Det mest populære drengenavn til nyfødte er i øvrigt William, mens pigerne oftest kan se frem til et liv, hvor de skal reagere på navnet Sofia, der betyder visdom.

Hvis du vil have mere viden om prisen på børnehavepladser i Danmark, så tjek oversigten her.

Læs også INDSPARK fra teaterchef Jon Stephensen, der mener alle børnehaver bør være gratis.

Via Berlingske Kommuneindeks kan du i øvrigt se alt om de 20 vigtigste forhold i din kommune.