Her er Venstres største stemmetyv

Lars Løkke Rasmussen og resten af Venstre har en udfordring: En af deres allierede i Folketinget er godt i gang med at tære på partiets størrelse.

Kristian Thulesen Dahl (DF) nøjes ikke med at kigge Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, over skulderen. Han stjæler også hans vælgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os indledningsvist slå fast, at Venstre er størst. Partiet har med sine 43.530 suverænt flest medlemmer. Socialdemokraterne på andenpladsen kan mønstre 39.345. Venstre og Socialdemokraterne har begge 47 medlemmer af Folketinget, men husk her på, at hele tre mandater er gået fra SF til Socialdemokraternes folketingsgruppe. Og som det sidste afslører Berlingske Barometers historik over partiernes tilslutning, at Venstre, bortset fra en kort periode i sommeren 2014, har været størst i meningsmålingerne siden valget i 2011.

Men selvom førertrøjen varmer, har Venstre grund til bekymring. Ser vi på Gallups vælgervandringsanalyser (se her, hvor tallene dog er fra oktober) siden valget i 2011, har Dansk Folkeparti mæsket sig i liberale stemmer. Hele 155.000 vælgere har taget turen fra Venstre til DF. Det svarer til syv mandater.

I Barometerets seneste status står Venstre til 23,6 procent, mens Socialdemokraterne henter støtte fra 22,8 procent af vælgerne. DF skal altså ikke hale mange flere vælgere fra Venstre, før Helle Thorning-Schmidt igen er leder af landets største parti. Lars Løkke kan dog trøste sig ved, at DF også har stjålet godt 75.000 stemmer fra Socialdemokraterne.

Du kan se, hvordan vælgerne har vandret til og fra alle partierne i Politikos grafik over vælgervandringer. Se grafikken her (hvor tallene dog er fra oktober).

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.