Her er partisoldaternes råd til Løkke og Thorning

Duel. Med kun syv dage til valget kan aftenens duel mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen få afgørende betydning. Thorning skal fortsætte sin aggressive stil og Løkke tage fløjlshandskerne af, lyder rådene fra de to kandidaters partisoldater.

"Topmødet" - direkte tvekamp mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lagt op til et afgørende politiske sværdslag, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen i aften står ansigt til ansigt for næstsidste gang i en direkte duel på TV 2.

Med asyl, boligskat og velfærd på den politiske kridttavle, en uge til folketingsvalget og et snigende dødt løb - ja, måske endda et jordskredsvalg - i horisonten er presset på de to duellanter unægtelig højt.

Upræcise forklaringer om balancen mellem nulvækst i den offentlige sektor og investeringer i den nære velfærd satte Løkke under pres i valgkampens første duel. Thornings vaklende forsvar for lempelser af udlændingepolitikken satte statsministeren i defensiven få dage senere.

Politiko.dk har på vegne af de to statsministerkandidater - selv tak, i øvrigt - spurgt socialdemokratiske og V-borgerlige partisoldater om gode debatråd og forventninger inden aftenen duel.

Læs også: Fem sociale bid fra duellen mellem Løkke og Thorning

»Det er jo en Champions League finale, når det kommer til politik. Det kan afgøre rigtig meget. Hvis Lars Løkke var en angriber på et finalehold, så er jeg helt sikker på, at der kommer mange flere mål, jo længere vi kommer ind i kampen,« forklarer Venstres Jacob Engel-Schmidt, og fortsætter:

»Det er ikke for at være uhøflig over for statsministeren, det klarer hun fremragende selv, men der er brug for, at Løkke anholder de ting, hvor Thorning bøjer virkeligheden. Lempelser af udlændingepolitikken og udsigten til højere boligskatter for at nævne et par stykker. Det skal stå bøjet i neon. Fløjlshandskerne skal simpelthen af,« siger Jacob Engel-Schmidt.

Med annonceringen af en ny asylreform gødede V-formand Lars Løkke Rasmussen tidligere på ugen jorden for et mindre paradigmeskift i valgkampen.

Bærende valgtemaer så som offentlig vækst, sundhed og skat er de seneste dage forvandlet til spørgsmål om flygtninge og udlændinge.

Læs også: Talkrig i TV-duel - hvem havde styr på fakta?

Spørger man partisoldat i Socialdemokratiet Ole Hækkerup skal Thorning bruge duellen på igen at få velfærd på dagsordenen.

»Lige nu svinger målingerne jo op og ned, og hver dag er afgørende. Valgkampen har vist ret tydeligt, hvad det er for to veje, vi kan gå. Thorning bør forsætte med at forklare danskerne - også i aften - hvad det er for velfærd, vi kan skaffe dem. Når der er styr på økonomien og konkurrenceevnen, så er der råd til bedre forhold,« siger Ole Hækkerup.

Valgkampens første to uger har lært os, at Thorning har valgt en aggressiv og udfordrende debatstil, mens Lars Løkke Rasmussen har valg en mere rolig, tilbagelænet stil.

Politiske modstandere har kritiseret Thorning for at punktere debatten med for mange afbrydelser. Løkke kritiseres for ikke at holde sig til fakta, når han endelig taler.

Socialdemokraternes skatteordfører, Astrid Krag, advarer Thorning mod at lade kritikken af hendes fremtoning få indflydelse.

»Hun skal bare fortsætte i samme stil. Thorning har skullet høre meget fra politiske modstandere og kommentatorer om hendes måde at være på. Det skal hun bare ignorere og være sig selv. Det er vigtigt at fortsætte i overbevisende stil og forklare, hvordan vi i takt med, at vi bliver rigere, har råd til at investere i vores sygehuse, ældre og børn. Det er helt afgørende, at Thorning får fortalt, at det kan vi - det har vi råd til,« siger Astrid Krag.

Læs også: Løkke slog hårdt igen - og vandt

De seneste uger har rød blok indhentet adskillige pct.point fra blå blok. Dødt løb i de fleste målinger. Marginalt blåt flertal forvandles til ditto rødt og tilbage igen. Det er svært at blive klog på.

Opskriften på en blå sejr bygger på et ensidigt fokus på politisk substans, mener Venstre-veteran Bertel Haarder, der opfordrer Lars Løkke Rasmussen til at »reagere på det, Thorning siger«. Venstre skal forklare de danske vælgere, at der er for lidt fokus på velfærd i den private sektor og for meget fokus på velfærd i den offentlige sektor.

»Løkke bliver nødt til at gøre opmærksom på, at Thorning pynter sig med lånte fjer, når hun praler med den gode, danske økonomi. Det var Lars Løkke, der har æren for 90 pct. af det, som har skabt god økonomi. Derudover skal han køre på den manglende vækst, og så skal han bede om, at der ikke kun tales om den offentlige sektor. Vi har en privat sektor, som forsørger os alle - og den har der ikke være talt om,« siger Bertel Haarder.

Udover aftenen duel står Løkke og Thorning en gang mere overfor hinanden på DR senere i valgkampen.