Her er millionerne der gør finansloven spiselig for EL

En ny økonomisk hjælpepakke til landets socialt udsatte skal få Enhedslisten til at acceptere næste års finanslov.

Forhandlingerne går blandt på at komme handlede kvinder til undsætning. ARIVFOTO, Istedgade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af landets allersvageste grupper kan se frem til en håndsrækning i millionklassen på næste års finanslov.

Regeringen og Enhedslisten er ifølge Berlingskes oplysninger blevet enige om de overordnede linjer til en økonomisk hjælpepakke til socialt udsatte grupper i Danmark. Håndsrækningen udgør mellem 200 og 500 millioner kroner og bliver en afgørende politisk skalp for Enhedslisten, hvis partiet som ventet lægger stemmer til den samlede finanslov for 2013.

Forhandlingerne om de præcise detaljer i pakken pågår fortsat i ministerierne, men nye tiltag over for hjemløse, svage udlændinge og handel med kvinder er på tegnebrættet, erfarer Berlingske. Samtidig ventes det, at enlige forsørgere, der er blevet inseminerede, eller har adopteret deres børn, får ret til det årlige børnetilskud på knap 15.000 kr. på lige fod med andre forældre.

»Det er en prioritet for os, at der kommer midler til nogen af de mennesker, som har sociale problemer, og det er vigtigt for os, at der kommer forbedringer for de mennesker, som har det sværest i samfundet. Men det er for tidligt at sige, hvad pakken præcist kommer til at indeholde,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix.

Billige tandlægebesøg

Selv om pakken til de socialt udsatte først og fremmest er tænkt som en appelsin i turbanen for Enhedslisten, vækker den også begejstring i SFs nye ledelse, som tørster efter politiske resultater på socialområdet. Også hos de Radikale er der støtte til pakken, som på visse stræk flugter med indholdet i partiets såkaldte Sociale 2020-plan, som blev fremlagt inden regeringsskiftet sidste år.

Lavindkomstgrupper kan også se frem til billigere tandlægebesøg. Da regeringen for nylig indgik en delaftale om fængslernes økonomi, finansierede man en del af de nye fængselspladser ved at skære i det offentlige tilskud til folk, der får mere end én tandrensning om året. Men Enhedslisten har nu fået lovning på en »tandpakke«, som tilgodeser »økonomisk vanskeligt stillede« med omtrent 180 millioner kroner. Én af de modeller, som parterne forhandler om i Sundhedsministeriet, er et gratis tandlægetjek for udvalgte grupper, men embedsmændene bokser i disse dage med at finde den rigtige model.

»Når man har valgt at fjerne tilskuddet til tandrensninger, så må der også blive tilført nogle penge tilbage til tandområdet, fordi der er så høj brugerbetaling på tandplejen i dag. Derfor har vi slåsset for, at der kommer 180 millioner kroner tilbage til tandområdet,« siger Stine Brix.

Den store knast mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag er fortsat Enhedslistens krav om at sikre forsørgelse for de mennesker, som risikerer at falde ud af dagpengesystemet til nytår. Regeringen har spillet ud med et tilbud om uddannelsesforløb med en indtægt, der svarer til kontanthjælp, men det har Enhedslisten indtil videre afvist. Ifølge Berlingskes oplysninger forbereder Enhedslisten sig imidlertid på en finanslovaftale over weekenden uden store mirakler for de udfaldstruede.