Her er manden, der slog flere end 5.500 læsere og Hans Engell i at spå om valget

Tusindvis af Berlingske-læsere spåede lystigt om folketingsvalgets udfald. Ingen – slet ingen – gjorde det bedre end 68-årige Preben Weissenborn. »Jeg har et stort vidensgrundlag, men selve analysen brugte jeg ikke ret meget tid på,« siger han om sejren.

68-årige Preben Weissenborn var bedst af alle i Berlingskes »Tip en 13er om valget« om folketingsvalget, og han har derfor vundet en gavepakke med et hav af signerede politiske bøger og en Coca-Cola Zero signeret af fungerende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Hvad er sandsynligheden? Flere end 5.500 Berlingske-læsere deltager i samme quiz. Kun en enkelt deltager giver det rigtige svar på samtlige spørgsmål.

Nej, sandsynligheden er næppe stor, men omvendt er det heller ikke usandsynligt. Og da Berlingske efter folketingsvalget 5. juni åbnede tombolaen med læsernes mange svar i den store »Tip en 13er«-konkurrence, viste det sig, at kun en enkelt læser fik ret i alle sine spådomme.

Han hedder Preben Weissenborn, er 68 år, pensionist og fra Gentofte.

»Det er da meget godt klaret,« siger Preben Weissenborn, da Berlingskes resultatservice ringer og overbringer ham den glade nyhed.

Med sejren og æren følger en gavepakke med en god portion politiske præmier, heriblandt signerede bøger om og af Venstres Kristian Jensen, Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og SFs Pia Olsen Dyhr samt en Coca-Cola Zero, som den altid colatørstige fungerende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), har signeret.

Kommer sejren bag på dig?

»Jeg vil sige det på den måde, at jeg følger meget med i politik og økonomi, og de ting hænger jo sammen, så jeg havde en illusion om, at jeg nok ville være blandt de bedste. Men at være den allerbedste havde jeg ikke tænkt på,« siger Preben Weissenborn.

Var det nogle hurtige kryds, du satte, eller gjorde du dig store overvejelser om dine svar?

»Jeg har et stort vidensgrundlag, men selve analysen brugte jeg ikke ret meget tid på,« siger Preben Weissenborn, der er fast Berlingske-læser, cand.polit. af uddannelse og har et langt arbejdsliv i den finansielle sektor og som selvstændig bag sig.

Partiformand blev nummer to

​Især et spørgsmål viste sig ganske afgørende for, at Preben Weissenborn ikke skulle dele førstepladsen.

Allerede i marts, da quizzen blev lanceret, spåede han således, at Venstre ville få valgt hele tre af sine kandidater i Københavns Storkreds: fungerende uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers samt folketingsmedlemmerne Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen.

Meningsmålingerne tegnede længe ikke til fremgang til Venstre på landsplan, og langt hovedparten af de læsere, der fik 12 ud af 13 rigtige, mente således ikke, at alle tre V-profiler ville blive valgt.

Men, siger Preben Weissenborn, »jeg havde en klar fornemmelse – en følelse af, at Venstre ville gå frem, og det var sådan set grundlaget for svaret«.

Med førstepladsen slår Preben Weissenborn samtidig ingen ringere end en decideret politisk insider.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, deltog også i quizzen, og hun endte som en ud af de i alt 21 deltagere, der fik 12 ud af 13 rigtige i quizzen.

Alligevel er hun positivt overrasket over resultatet, for, som Pernille Vermund siger, »jeg havde glemt, at jeg deltog i quizzen«.

Når du kunne opnå 12 rigtige besvarelser ud af 13, burde du så ikke være blevet politisk kommentator frem for politiker?

»Ha! Nej, det skader jo ikke at have et godt hoved, når man skal være politiker,« siger partilederen, der grundlovsdag blev valgt til Folketinget for første gang.

Når Nye Borgerlige-formanden lige præcis ikke får fuld plade, skyldes det, at hun gav et forkert svar på quizzens spørgsmål om – ja – Nye Borgerlige. Pernille Vermund spåede således, at hendes parti ved folketingsvalget ville få fire procent af stemmerne eller derover. Nye Borgerlige måtte dog nøjes med 2,4 procent og fire mandater i Folketinget.

Hvad er mest ærgerligt – at I ikke fik fire procent af stemmerne, eller at du taber quizzen?

»Arh, det er næsten mest ærgerligt med quizzen … Ej, det passer ikke, ha! Det er da ærgerligt, at vi ikke fik mere end fire procent, men som tingene udviklede sig, efter at jeg havde udfyldt quizzen, kunne jeg godt se, at det ikke kunne lade sig gøre,« siger Pernille Vermund.

Beskeden sejrherre

Pernille Vermund kan – i lighed med Preben Weissenborn – da også glæde sig over at have slået politisk kommentator Hans Engell, som deltog i quizzen i forbindelse med lanceringen og lagde sin kupon til offentlig skue på berlingske.dk.

Hans Engell svarede forkert på to spørgsmål, men »jeg vil nu alligevel tage mig et glas rosé og sige: Det var sådan set okay,« siger han.

En kupon med 11 rigtige skal man ikke kimse ad, mener Hans Engell.

»Vi kan have mange gisninger, og vi kan opstille mange sandsynlighedsscenarier, men politik er den der mærkelige blanding af politisk substans, mennesker, ambitioner, timing og medier,« siger kommentatoren.

Quizvinder Preben Weissenborn er beskeden og vil ikke gøre brug af sin håneret over for den tidligere konservative partiformand og minister.

»Hvis man ligger fra 11 til 13, har man forstand på det der, og det er jo en tilfældighed, at jeg får 13 rigtige, og Hans Engell får 11. Jeg anser ham i øvrigt for at være en dygtig og vidende kommentator,« siger Preben Weissenborn.