Her er manden, der skal granske den danske udenrigspolitik

Den danske ambassadør i Indien, Peter Taksøe-Jensen, skal gennemgå og forny den danske udenrigspolitik.

Det bliver, Peter Taksøe-Jensen, der skal granske den danske udenrigspolitik. Arkivfoto: Michael Reynolds/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

Regeringen udpeger ambassadør Peter Taksøe-Jensen til at forestå udenrigs- og sikkerhedspolitisk udredning.

Det oplyser Statsministeriet her til formiddag i en pressemeddelelse.

»Målet er, at vi indenfor et halvt år får et samlet strategisk bud på, hvilke kerneopgaver Danmark kan og skal løse udenfor landets grænser, samt hvordan vi i den forbindelse bedst fremmer danske interesser og værdier,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en skriftlig udtalelse om sit valg.

Deadline med udgangen af april 2016

Ifølge pressemeddelelsen fra Statsministeriet skal Peter Taksøe-Jensens færdige arbejde og analyse foreligge inden udgangen af april 2016 og vil blandt andet indgå i grundlaget for kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig fra 2017 og en ny udviklingspolitisk strategi.

Peter Taksøe-Jensens arbejde skal ske med afsæt i en afdækning af Danmarks strategiske interesser, og det er den nye udenrigsgranskers opgave at præsentere et »samlet bud på en stærkere koordinering og samtænkning af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik, forsvarspolitik, handelspolitik og eksportfremme samt udviklingspolitik.«

Endvidere skal udredningen præsentere et samlet strategisk bud på kerneopgaver og prioriteter til fremme af Danmarks interesser, fremgår det af pressemeddelelsen.

Lars Løkke Rasmussen udtaler, at Danmark skal fokusere vores udenrigspolitiske indsats, »hvor vi kan gøre den største forskel.«

»Udenrigs- og sikkerhedspolitikken skal i endnu højere grad understøtte et trygt og rigt Danmark med en stærk sammenhængskraft. Det kræver et nøgternt overblik og en skarp analyse af de tendenser, vi ser internationalt,«, siger statsministeren.

Bred udenrigspolitisk erfaring

Peter Taksøe-Jensen er i dag ambassadør i Indien.

Før det var han i fem år Danmarks ambassadør i Washington. Og inden det job bestred han stillingen som assisterende generalsekretær for juridiske anliggender i FN, ligesom han har været chef for Udenrigsministeriets juridiske tjeneste.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) understreger i en pressemeddelelse, at den hastigt forandrende verden giver både Danmark, EU og verdenssamfundet nye udfordringer og muligheder.

Og det er i det lys, at udnævnelsen af Peter Taksøe-Jensen som udenrigspolitisk udreder skal ses, understreger han.

»Det giver rigtig god mening at få et friskt perspektiv på Danmarks samlede udenrigs- og sikkerhedspolitik. Vi skal være bedst muligt rustet til den globale virkelighed, og jeg glæder mig til at få Peter Taksøe-Jensens input til, hvordan vi bedst varetager Danmarks interesser globalt,« udtaler Kristian Jensen i pressemeddelelsen.