Her er Løkkes værste møgsager

Her får du i kronologisk rækkefølge de sager, der gennem årene har ført til kritik af Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2002: Løkkeposen

I 2002 iværksætter daværende sundhedsminister Lars Løkke sin plan om at nedsætte den gennemsnitlige ventetid på landets sygehuse. Puljen på 1,5 milliarder kroner, som skal muliggøre dette, døbes hurtigt Løkkeposen i den offentlige debat. Senere hen beskyldes Lars Løkke for i forbindelse med Løkkeposen at have overbetalt privathospitalerne. 

2004: Næse fra justitsministeriet

Da Lars Løkke i 2001 forlader posten som amtsborgmester i Frederiksborg Amt for at tiltræde som indenrigs- og sundhedsminister, efterlader han en kassebeholdning med et underskud på mere end 150 mio. kroner, hvilket i 2004 udløser en næse fra Justitsministeriet.

2008: Første bilagssag

I løbet af 2008 kritiseres Lars Løkke for både som amtsborgmester i Frederiksborg Amt fra 19998-2001 og sidenhen som minister at have ladet skatteyderne betale for udgifter, som han skulle have betalt med egne midler i forbindelse med eksempelvis restaurationsbesøg, hotelovernatninger, taxakørsel og cigaretter. Efterfølgende tilbagebetalte den daværende finansminister flere beløb eller donerede dem til velgørende formål. Venstre måtte også betale et større beløb.

2009: Pind og Løkkes arbejdsfrokost

I januar 2009 kom Løkke igen i søgelyset, da Ekstra Bladet kunne skrive om et frokostmøde på Cafe Petersborg, som Løkke havde holdt sammen med Søren Pind i 2004, mens Pind var borgmester i København. Det opsigtsvækkende var, at de to tilsammen havde drukket 20 snaps og fem fadøl under, hvad der blev betegnet som en arbejdsfrokost. Regningen for frokosten, som blev betalt af Pinds repræsentationskonto, lød på 1095 kroner, hvoraf de 781 kr. gik til alkohol.

2009: Rigsrevisionen ser på overbetaling til privathospitalerne

I sommeren 2009 indkalder Statsrevisorerne med Manu Sareen (R) i spidsen statsminister Lars Løkke Rasmussen til samråd for at få en forklaring på hvordan vigtige papirer pludselig kan forsvinde i Sundhedsministeriet i en sag, hvor Løkke beskyldes for i sin tid som sundhedsminister at overbetale privathospitalerne i forbindelse med den såkaldte Løkkepose.

2009: COP15

Efter fuseren ved klimatopmødet i København i december 2009 kritiseres Lars Løkke af ulande, international presse og enkelte EU-ministre for at have skelet for meget til stormagterne i stedet for at pleje ulandenes interesser. Løkke blev desuden beskyldt for ikke at have sat sig ordentligt ind i beslutningsprocessen.

2011: Rygekabinen

I december 2011 kom det frem, at Lars Løkke Rasmussen havde brugt over 110.600 kr. fra statskassen til leje af en rygekabine i sin tid som statsminister. Sagen var særligt pinlig, fordi Venstre kort tid inden havde været ude med hård kritik af den tidligere fødevareminister, den socialdemokratiske Mette Gjerskov, for hendes køb af en rygekabine til 34.000 kroner. Venstre endte med at betale hele beløbet.

2013: GGGI-sagen

Da Lars Løkke Rasmussen var formand for klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI), brugte han over en million kr. på at flyve på første klasse og køre limousine. Det kunne Ekstra Bladet som de første fortælle i oktober 2013. Det viste sig også, at GGGI havde betalt for en flybillet for Lars Løkkes datter. Organisationen, som har til formål at fremme grøn vækst i den tredje verden, har modtaget omkring 90 millioner kr. fra den danske stat.

2014: Den nye bilagssag

Den 12. maj 2014 kunne Ekstra Bladet afsløre, at Lars Løkke Rasmussen havde købt tøj for 152.000 kr. på Venstres regning. Tøj, som ikke kan karakteriseres som en uniform, er skattepligtigt, og Lars Løkke Rasmussen har indtil videre afvist at fremlægge dokumentation på, at han har betalt den skat, han har pligt til. Efterfølgende er det også kommet frem, at Venstre har betalt for en Mallorca-rejse til Løkkes kone og søn, mens Lars Løkke Rasmussen skulle deltage i et strategiseminar på ferieøen. Yderligere har det vist sig, at Venstre har betalt for ekstrarengøring på hotelværelser, fordi Lars Løkke har røget på værelser, hvor det ikke normalt er tilladt.