Her er kontraktpolitikkens slappe lillebror

Kontraktpolitikken er død, lagt i graven og bisættelsen foregik i stilhed. Den er afløst af kontraktpolitikkens lillebror: den mere slatne og slappe løftepolitik, som livligt giver løfter, der vil være meget svære at indfri.

Kontraktpolitikken er død. Tilbage står partierne politik og løfter, der kun måske kan indfries. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Kontraktpolitikkens dødsannonce er skrevet og trykt. En af medforfatterne er de radikales Morten Østergaard.

- Kontraktpolitikken er stendød. Valget er blevet et opgør med blokpolitikken, og der er udsigt til, at partierne vil samarbejde over midten og dermed også afbøje deres egne synspunkter, siger han.

I stedet for kontraktpolitikken må vælgerne nu bakse med politikernes løfter, som politikerne uafhængigt af partifarve måske, måske ikke kan indfri.

- Det er ikke på samme måde kontrakter men løfter, som kan og vil være svære at indfri, fordi økonomien er så usikker. Vi er i en situation, hvor det ikke er muligt at love guld og grønne skove, som det var under Fogh. Derfor er det meget, meget svært for politikere at gå ud med de helt store løfter, forklarer Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker fra Københavns Universitet

Det er Morten Østergaard enig i.

- Det er i sagens natur den politiske virkelighed. Og det er jo erkendt af alle. Kontraktpolitikken duer jo ikke, for alle er jo nødt til at ændre deres politik, når samfundsforholdene ændrer sig markant, siger den radikale næstformand.

Fyldt på hylderne i løfteboden

Det forhindrer dog ikke politikerne i at opstille hver deres lækre løftebod.

Berlingske har samlet en lang stribe af mere eller mindre farverige løfter, som udvides i takt med, at politikerne afgiver løfter til vælgerne.

Men man skal altså huske at læse det med småt.

- Vi kan selvfølgelig ikke få gennemført radikal politik fra A til Z, men derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for, at folk kender vores synspunkter, siger Morten Østergaard.

Kontraktpolitikken har ellers haft mange gode år under Anders Fogh Rasmussen, men det var fordi den økonomiske virkelighed var en anden, pointerer både politikeren Morten Østergaard og forskeren Kasper Møller Hansen.

Find Berlingskes Løftebank her og send gerne en mail til Berlingske på research@berlingske.dk, hvis du fanger et klart løfte fra en politiker.

INFOshop: Her er et portræt af valgets tvivlere