Her er kommunalvalgets store overraskelser

Trods prognoser, ekspertudtalelser og store ambitioner er virkeligheden sjældent præcis som forudset. Også tirsdagens kommunalvalg har budt på et par overraskelser. Berlingske har her samlet nogle af slagsen.

Mette Thiesen på talerstolen under Nye Borgerliges årsmøde i Vejle lørdag d. 14. oktober 2017. Med 1015 stemmer i Hillerød vinder Nye Borgerlige et sæde i en dansk kommunalbestyrelse. Pladsen går til partiets spidskandidat Mette Thiesen. (Foto: Michael Drost-Hansen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En socialdemokratisk bydronning er for alvor født i Frederikshavn, mens Venstre fik en vælgerlussing i Esbjerg.

På Langeland fik tidligere næstformand i SF en overvældende sejr, mens Nye Borgerlige kan fejre ét enkelt mandat i Nordsjælland.

Berlingske har her samlet overraskelser fra gårsdagens valg og nattens dramaer.

DF går for første gang tilbage ved et lokalvalg

Mange havde spået Dansk Folkeparti et flot kommunalvalg efter fremgang ved alle lokalvalg i partiets historie og et stærkt resultat ved folketingsvalget i 2015.

Men partiet er endt med at gå 1,3 procentpoint tilbage, og samtidig er det tvivlsomt, om DF vil få den borgmesterpost, de havde sat næsen op efter.

Partiets finansordfører på Christiansborg, René Christensen, blev vurderet til at have gode chancer i Guldborgsund Kommune. Men den nuværende borgmester, John Brædder fra Guldborgsundlisten, gik hele 15 procentpoint frem og fik derefter hurtigt opbakning fra Socialdemokratiet til en ny periode i spidsen for kommunen.

Ny bykonge i Odense

I Odense blev der talt om et præsidentvalg mellem Socialdemokratiet og Venstre, hvor der blev fokuseret på, at Venstres Jane Jegind var få stemmer fra flertallet i 2013.

Men efter Anker Boyes (S) farvel ved årsskiftet, har Peter Rahbæk Juel (S) overtaget borgmesterposten, og han har ført Socialdemokratiet til en markant fremgang på 13,3 procentpoint i Fyns største kommune. Selv var han overrasket over valgresultatet.

»Jeg kniber mig lidt i armen. Det ligger en del over, hvad vi havde forventet,« sagde han lidt over midnat.

Bydronning med absolut flertal i Frederikshavn

Da Birgit S. Hansen (S) overtog borgmesterposten i Frederikshavn i 2013, var det efter et relativt tæt opløb med Venstre og Dansk Folkeparti.

Men ved dette valg var der ingen tvivl om resultatet, for Socialdemokratiet gik hele 18,5 procentpoint frem i den nordjyske kommune og ender med 59,7 procent af stemmerne.

Dermed må Birgit S. Hansen nu krones som en ægte bydronning.

»Det er nærmest mærkeligt og svært at forstå,« sagde hun selv til Nordjyske.

Stor tilbagegang for S på Bornholm

Borgmester Winni Grosbøll (S) har været et stærkt kort for Socialdemokratiet på Bornholm og en markant kvinde på det kommunale landkort. Men borgmesteren fik sig lidt af en øretæve på klippeøen, hvor Socialdemokratiet gik tilbage med 7,7 procentpoint.

Winni Grosbøll formåede dog alligevel at fastholde borgmesterposten efter en hurtig konstituering.

»Tak for indsatsen. Det har f.... været sjovt, selvom vi har fået dask,« sagde den bornholmske borgmester ifølge tidende.dk

SFer blev stemmesluger og får ny borgmesterpost

Som lokal 3F-formand og tidligere næstformand for SF var Tonni Hansen et kendt ansigt på Langeland allerede inden valget.

Derfor skabte han også håb hos SF, som mistede partiets eneste borgmesterpost, da Mette Touborg fra Lejre sidste år skiftede borgmesterjobbet ud med et direktørjob i København.

Og Tonni Hansen leverede. Hver tredje langelænder stemte på SF, som også endte med borgmesterposten.

Ringe resultat for Venstre i Esbjerg

Godt nok var man godt klar over, at den afgående borgmester Johnny Søtrup (V) ville efterlade sig et stemmemæssigt tomrum i Esbjerg.

Men at Venstres nye borgmesterkandidat, Jesper Frost Rasmussen, skulle løbe ind i en decideret vælgerlussing, var der ikke mange, der forventede.

Venstre gik 10,5 procentpoint tilbage i Esbjerg og måtte derfor igennem et svært konstitueringsforløb, inden Jesper Frost Rasmussen alligevel endte med borgmesterposten – takket være Dansk Folkeparti, de Konservative og Borgerlisten.

Alternativet træder ind i Thisted

Det blev i Thisted, at Alternativet fik partiets første mandat nogensinde. Alternativisterne, der havde kommunalvalgsdebut i denne omgang, fik 3,1 procent af stemmerne i den nordjyske kommune.

Alternativet har ved sit første kommunalvalg opstillet 315 kandidater i 82 af landets 98 kommuner. Partileder Uffe Elbæk har til Berlingske utalt, at partiet håber at få mellem ti og 20 kandidater valgt ind rund om i landet.

Alternativet står til et enkelt mandat i Sorø, Skanderborg, Vordingborg, Silkeborg, Fanø, Faaborg-Midtfyn, Syddjurs og på Bornholm.

Desuden kan Alternativet glæde sig over sin første borgmesterpost i København, hvor partiet med 10,5 procent af stemmerne ender som byens tredjestørste parti. Borgmesterposten tilfalder spidskandidat Niko Grünfeld.

Nye Borgerlige kan fejre et enkelt mandat i Nordsjælland

Også Nye Borgerlige kan glæde sig over partiets første mandat. Det sker i Hillerød, hvor partiet skolepolitiske ordfører, Mette Thiesen, blev valgt ind. Nye Borgerlige fik 1.015 stemmer, hvilket svarer til 3,6 procent af de samlede stemmer i kommunen.

Mette Thiesen forlod i sommer Det Konservative Folkeparti til fordel for Nye Borgerlige.

Hillerød er den eneste kommune i landet, hvor Nye Borgerlige har fået en plads i byrådet.

Overraskende nederlag til erfaren V-borgmester

I Hedensted skiftede alliancen natten til onsdag, og overraskende nok måtte Venstres Kirsten Terkilsen sande et nederlag.

Socialdemokraten Kasper Glyngø bliver nu kommunens politiske overhoved med lidt hjælp fra Dansk Folkeparti.

Ved det seneste valg i 2013 konstituerede Venstre sig sammen med Socialdemokratiet – uden DF. Men nu har tiderne altså skiftet.

Eftersigende var der både tårer og raseri til stede, da Kirsten Terkilsen efter mange år på posten måtte takke af. Hun har siddet som borgmester i sammenlagt 11 år.

Men det var ikke en gratis omgang for Socialdemokratiet, der skulle aflevere viceborgmesterposten til DFs Hans Kristian Skibby.

»Det er klart, at når vi hjælper en socialdemokrat til posten som borgmester, så skal vi selvfølgelig også have et passende antal politiske poster,« sagde den nye viceborgmester til DR.

Landets yngste borgmester

Forhandlingerne varede både nat og dag, men nu kan den blot 24-årige socialdemokrat Christina Krzyrosiak Hansen kalde sig Holbæks nye borgmester. Og Danmarks yngste af slagsen.

Klokken lidt over fem i morges måtte politikerne ellers lade sig skille, tage hjem og først genoptage forhandlingerne onsdag formiddag.

Vælgerne i Holbæk vendte ryggen til det nuværende borgmesterparti, Venstre, der har mistet seks pladser i byrådet. Det kom Christina Krzyrosiak Hansen til gode, da Socialdemokratiet nu er kommunens største.

Allerede forud for valgdagen meddelte lokalpolitikere i Holbæk, at de ikke ville pege på Venstre-borgmesteren, Søren Kjærsgaard igen.

Oprindelig støttede Dansk Folkeparti V-borgmesteren, indtil det gik op for DF-kandidat, Jeppe Jakobsen, at Søren Kjærsgaard har undersøgt muligheden for at få en ny moske i kommunen.

Det kunne Jeppe Jakobsen ikke acceptere.

LÆS MERE