Her er kommentatorernes bud på de nye ministre

Kortene skal blandes efter SFs regeringsexit, og to kommentatorer og en politisk redaktør er enige i, at den seneste rokades største taber nu hentes ind til en ministerpost.

Sofie Carsten Nielsen (R) , Magnus Heunicke (S), Mogens Jensen (S), Henrik Dam Kristensen (S), John Dyrby Paulsen (S) og Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens svingdør roterer flittigt for tiden.

For tredje gang på godt tre måneder står statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) foran en regeringsrokade, og det har sat gang i spekulationerne om, hvem der skal besætte de seks ledige ministertaburetter efter SFs exit fra regeringen torsdag.

Berlingske Nyhedsbureau har talt med to politiske kommentatorer og en politisk redaktør, der alle mener, at Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), er det sikreste bud på en ny minister.

»Den, der må være storfavorit til at komme med på holdet, er Magnus Heunicke, som i flere omgange er blevet forbigået,« vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

BTs pendant, Søs Marie Serup, er også sikker på, at regeringen udnævner en minister blandt dem, der stod skuffet tilbage efter den seneste rokade i december. Den blev gennemført, efter Enhedslisten væltede Morten Bødskov (S) som justitsminister, og Villy Søvndal valgte at trække sig som udenrigsminister på grund af helbredsmæssige årsager.

»Magnus Heunicke står først i rækken, og efter ham finder man politikere som John Dyrby Paulsen (S), Mogens Jensen (S) og Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som også kunne blive politisk ordfører efter Heunicke. Og man må ikke glemme den rutinerede Henrik Dam Kristensen (S). Regeringen har brug for erfarne kræfter og ikke kun belønne ordførere, der har taget trælse slagsmål.

Hvilket ministerium er oplagt til Heunicke?

»Trafikministeriet. Det er et område, han har været ordfører for, og et område der interesserer ham meget. De Radikale sidder på Klimaministeriet, og Socialdemokraterne ville have gavn af at få et ministerium med en grøn profil,« svarer Søs Marie Serup.

Hos den eneste tilbageværende partner i regeringen, de Radikale, kan man kun hente ét nyt ansigt ind, lyder det.

»Hos de Radikale er det kun Sofie Carsten Nielsen (R), der kunne komme i spil,« vurderer Berlingskes politiske redaktør, Bent Winther, der er på linje med Søs Marie Serup:

»Partiet har en dygtig gruppeformand i skikkelse af Sofie Carsten Nielsen, som bør komme i spil i denne omgang. Hun kunne meget vel overtage Uddannelsesministeriet efter Morten Østergaard (R), som så rykker i Udenrigsministeriet. Men her er hans partikollega fra Klimaministeriet Martin Lidegaard (R) også et rigtig godt bud - hvis ikke det bedste bud.«

Efter torsdagens gruppemøde i SF kom det frem, at partiet trækker sig fra regeringen, og at Annette Vilhelmsen (SF) går af som formand.

Presset på SF er vokset i forbindelse med beslutningen om at sælge 19 procent af aktierne i det statsejede energiselskab DONG Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Over for Berlingske peger en række centrale kilder på, at Pia Olsen Dyhr (SF) er det mest sandsynlige bud på den næste SF-formand. Det afgøres på et ekstraordinært landsmøde, som der ifølge avisens oplysninger endnu ikke er indkaldt til.