Her er fem tydelige huller i Løkkes forklaring

Selv om Venstres forretningsudvalg tirsdag gav fuld støtte til formand Lars Løkke Rasmussen, så er der stadig tydelige huller i de forklaringer, som Løkke har givet offentligheden i den verserende bilagssag. For hvem betalte egentlig hvad hvornår?

Det var en noget sammenbidt Lars Løkke Rasmussen, som tirsdag aften mødte pressen efter mødet med Venstres forretningsudvalg om bilagssagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hul 1:

Hvor meget tøj har Lars Løkke Rasmussen selv betalt for?

Ekstra Bladet har afsløret, hvordan Venstre har købt tøj og sko til Lars Løkke Rasmussen for mere end 150.000 kroner i 2010 og 2011. Tøjet skulle bruges til blandt andet fotosessioner og i valgkampen, men spørgsmålet er så, hvad der siden er blevet af tøjet?

Lars Løkke Rasmussen forklarede tirsdag, at han selv har købt »betydeligt meget« af tøjet, så han kunne bruge det privat. Men han vil ikke gå i detaljer med, hvad »betydeligt meget« helt konkret er.

Hul 2:

Hvornår har Lars Løkke Rasmussen betalt for tøjet?

Hverken offentligheden eller baglandet har fået svar på, om Venstres formand først har betalt for tøjet, efter at Ekstra Bladet har afsløret sagen, eller om Lars Løkke Rasmussen betalte med det samme, så han kunne tage tøjet i brug privat allerede i 2010 og 2011.

Hvornår har du betalt tøjet?

»Det er en privat sag for mig, hvad jeg bruger mine private penge, efter jeg har betalt skat, til. Og jeg har udtaget tøj i ganske betydeligt omfang, og det er også betalt. Og jeg har ikke noget mellemværende,« sagde Lars Løkke Rasmussen tirsdag aften, hvor han gentagne gange blev stillet det samme spørgsmål, uden at det dog bragte offentligheden tættere på et svar.

Er det betalt på det tidspunkt, det er udtaget?

»Det er betalt, og det er sådan set det, der er det helt afgørende.«

Hvornår er det betalt?

»Det er betalt.«

Hul 3:

Er der betalt skat af tøjet?

Selv om Lars Løkke Rasmussen flere gange har understreget, at han intet mellemværende har med Skat, og at han betaler den skat, han skal, så vil han ikke svare på helt konkrete spørgsmål om, hvorvidt han har betalt skat af værdien af det tøj, som han har fået. Tværtimod har V-formanden understreget, at der ikke er et skattespørgsmål i sagen, idet han har betalt for det tøj, som han har udtaget til privat brug. Men flere skatteeksperter er uenige. De peger på, at tøjet – også hvis det er arbejdstøj betalt af Venstre – er skattepligtigt, og at Løkke personligt er ansvarlig for at indberette sin partibetalte ekvipering.

Også tidspunktet for indberetningen af skatten er interessant, da det skulle være sket allerede i de skatteår, hvor indkøbene fandt sted – og at det ikke automatisk er godt nok, hvis Løkke har indberettet det nu.Rent principielt risikerer Venstre-formanden en skattebøde på op til 150.000 kr., hvis han ikke har indberettet tøjets skattemæssige værdi i 2010 og 2011, fastslår skatteadvokater over for Berlingske.Heller ikke her fik offentligheden svar fra Lars Løkke Rasmussen tirsdag aften:

»Hvis det er afgørende i forhold til Skat, og hvis der er en udfordring dér, men det er der ikke, så har vi jo skattevæsnet til at tage sig af det.«

Hul 4:

Hvor meget har Lars Løkke Rasmussen betalt for tøjet?

Ligeledes er det interessant, hvor meget Lars Løkke Rasmussen er endt med at betale for at overtage det tøj, som Venstres organisation i første omgang købte til ham. Har han betalt den fulde købspris? Eller har han fået et nedslag i prisen? Og hvis det er tilfældet, hvor meget har partiformanden så fået i rabat på de tøj- og skoindkøb, som kostede Venstres organisation mere end 150.000 kroner? Men det ønsker Venstre-formanden ikke at gå i detaljer med, selv om flere Venstre-folk i baglandet har ønsket svar på netop dette spørgsmål for at få klarlagt sagen.

»Hvad jeg har brugt af penge på tøj, det er en privat sag,« understregede Løkke tirsdag efter forretningsudvalgsmødet.

Dele af baglandet har også bedt formanden om at dokumentere sort på hvidt – og i en bredere kreds end partiets forretningsudvalg – at alt er foregået efter bogen i bilagssagen, men heller ikke det ønske er formanden klar til at opfylde.

Hul 5:

Er der betalt skat af rejsen til Mallorca?

Lige efter valget i 2011 betalte Venstre en rejse til Mallorca for Lars Løkke Rasmussens hustru og søn. En rejse, som flere skatteeksperter over for Berlingske har slået fast, er skattepligtig.

I går slog Venstres forretningsudvalg fast, at organisationen ikke har indberettet denne rejse til Skat, og at det var op til Lars Løkke Rasmussen at svare på, hvorvidt rejsen er angivet. Men det ville V-formanden ikke forklare nærmere trods gentagne spørgsmål tirsdag. Derfor er det endnu uklart, om der er betalt skat af rejsen – og om det er Lars Løkke Rasmussen, hans hustru eller hans søn, der i så fald har gjort det.

Hvorfor kan du ikke svare på, om du har betalt skat af en ferierejse til din familie?

»Detaljerne i mine skatteforhold er et mellemværende mellem mig og henholdsvis min kone og skattevæsenet.«

Jeg tror, du misforstår spørgsmålet. Har du betalt skat af rejsen. Ja eller nej?

»Jeg ved ikke, om der er nogen misforståelse. Det er ligesom jer, der bestemmer, hvad der skal misforstås, og så skal jeg bagefter med omvendt bevisbyrde stå her og vaske mig ren,« svarede Lars Løkke Rasmussen tirsdag aften.