Her er den tale, Løkke aldrig fik lov at holde: Fastholder idé om SV-regering

Lars Løkke Rasmussen ville have holdt fast i muligheden for en midter-regering, hvis han kunne have fortsat som partiformand for Venstre. Det fremgår af den tale, han ville have holdt, hvis han ikke var gået af som partiformand for Venstre i går. Venstre skal »kunne afsøge muligheden for forpligtende samarbejde over midten,« skriver han på Facebook.

Venstres netop afgående partiformand Lars Løkke Rasmussen ville have anbefalet en midterregering, hvis han havde siddet som formand ved det kommende landsmøde, skriver han på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det er altid Venstres ambition at række ud efter statsministerposten. Men prisen for at samarbejde med højrefløjen kan blive for høj.

Sådan skriver Venstres netop afgående partiformand Lars Løkke Rasmussen på Facebook, hvor han har løftet sløret for den tale, han ville have holdt på partiets kommende landsmøde.

»Hvis prisen for samarbejde med højrefløjen er for høj eksempelvis i form af ultimative krav om ekstreme udlændingestramninger, opgør med Danmarks internationale forpligtelser eller en urealistisk økonomisk politik, så skal Venstre også kunne afsøge muligheden for forpligtende samarbejde over midten«, skriver Lars Løkke Rasmussen blandt andet.

Dermed fastholder han den linje fra valgkampen, hvor han åbnede for en SV-regering efter valget.

»Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige erfarne partier hen over midten,« sagde han således dagen før folketingsvalget 5. juni.

Han skriver dog også, at Venstre i en midter-regering ville have den ambition at række ud efter statsministerposten.

Berlingske-interview førte til Løkkes afgang

Lars Løkke Rasmussen oplister fire punkter, som ifølge ham burde have været Venstres ambition som oppositionsparti. Et af punkterne lyder således:

»At genvinde regeringsmagten i et samarbejde med partier, som muliggør, at vi kan få mest muligt af Venstres politik gennemført. Det skal altid være Venstres ambition at række ud efter statsministerposten i de regeringer, som vi indgår i.«

Lars Løkke Rasmussens statusopdatering på Facebook kommer efter nogle tumultariske uger i Venstre. Ledelselskrisen i partiet brød ud i lys lue, da partiets daværende næstformand i et opsigtsvækkende interview med Berlingske undsagde Løkke og sagde, at det var på tide at aflyse Lars Løkkes ambition om en SV-regering.

Det førte til stor uro i baglandet, hvor blandt andet Venstre i Region Midtjylland markede, at de ønskede et nyt formandsskab for Venstre. Også folketingsmedlemmer i Venstre sagde åbent, at det var på tide, at Lars Løkke og Kristian Jensen gik af. Efter et hovedbestyrelses- og et forretningsudvalgsmøde i Venstre i weekenden skete det så: Løkke og Jensen trak sig som henholdsvis formand og næstformand for Venstre.

Nu holder Venstre et ekstraordinært landsmøde, der finder sted i Herning den 21. september. Her vil omkring 850 delegerede medlemmer af partiet vælge en ny formand og næstformand. Begge poster vælges med et simpelt flertal, hvor hver delegeret har én stemme.