Her er de 38 citater, vi husker fra en laaaang maraton-strid i Folketinget

Fra Olsen Banden over en t-shirt-strid til »Kaffe. Kaffe. Kaffe med mælk. Kaffe«. Politiko giver dig her de bedste citater og mest mindeværdige øjeblikke fra åbningsdebatten i Folketinget.

Hvordan klarer man sig igennem en af de længste dage i dansk politik? Simon Emil Ammitzbøll og Inger Støjberg havde et bud på svaret sent torsdag aften. Fold sammen
Læs mere

Klokken 10.00 torsdag formiddag ringede Pia Kjærsgaard med klokken.

Torsdag nåede lige akkurat at blive til fredag, før debatten klokken 00.05 sluttede.

Politiko.dk lagde øret til folketingssalen og griflede de mest mindeværdige citater ned samt holdt øjnene på de sociale medier, da Folketingets åbningsdebat løb af stablen.

Du får det hele her.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, var nok ikke helt klar over, hvilken Olsen Banden-lavine hun satte i gang, da hun lagde fra land på talerstolen.

Den folkekære danske film blev et løbende teme hele dagen igennem.

1: »I lørdags sad jeg – som så mange andre danskere – og så Olsen Banden,« sagde Mette Frederiksen og indledte en allegori, der høstede høje grin i folketingssalen.

»Sæsonen er skudt i gang. Statsministeren har en plan. En genial plan, må man forstå. Simpelthen genial. Alt er timet og tilrettelagt. Statsministeren skal bare bruge et telt, nogle pløkker og så et par velvillige herrer, der kan hjælpe med at stramme bardunerne,« sagde S-formaden og opfandt et nyt øgenavn til Liberal Alliances partileder:

»Der er også en rigmand i Schweiz. Et pengeskab i Finansministeriet. Dynamit- Anders er klar.«

2: På Twitter ville justitsminister Søren Pind ikke forspilde chancen for at være med i Olsen Banden-legen.

3: Kristian Thulesen Dahl var første mand til at stille spørgsmål til Mette Frederiksen. Han fortsætte i Olsen Banden-sporet og henviste til den gode tone mellem S og DF ved at sige, at »der har været andre socialdemokrater, han har haft mere lyst til at kalde »skide socialdemokrat«.

En henvisning til Egon Olsens velkendte udbrud.

Og så var det Anders Samuelsens tur til at svare. Og du gætter aldrig, hvilken film han tog udgangspunkt i... (okay, det var også Olsen Banden)

4: »Jeg kan forstå, jeg skal have rollen som Dynamit-Anders. Hvis det er tilfældet, må Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, have rollen som Yvonne,« sagde Anders Samuelsen og fortsatte:

»Konstant på jagt efter andre folks penge, aldrig villig til at arbejde selv, fordi hun altid har en konfirmation, et bryllup eller en ferie, hun skal på. Presset bliver lagt på stakkels Egon Olsen, der hele tiden bliver stresset af det pres, og derfor falder planerne fra hinanden,« sagde Samuelsen til store grin.

Havde Mette Frederiksen mon et Olsen Banden-svar til den?

Ja:

5: »Og så tilbage til Yvonne. Hun er en skøn figur i Olsen Banden. Og til forskel fra Dynamit-Anders, der spiller en lidt mere perifer rolle i det samlede Olsen Banden-billede, så er det Yvonne, der står der til sidst,« sagde Frederiksen og høstede endnu en omgang store grin.

Efter Mette Frederiksen og Anders Samuelsens Dynamit-Anders/Yvonne-pingpong, brød Pia Kjærsgaard ind:

6: »Det er godt med det gode humør, men...«

Det fik dog ikke Anders Samuelsen til at indstille brugen af Olsen Banden-referencer:

7: »Nu er det som om, der står en kamp mellem Folketingets formand og Socialdemokratiets formand om at være Yvonne, der prøver at banke folk på plads...«

»...Nå, fred være med det. Det går jo alligevel ikke uden Dynamit-Anders,« sagde han.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, gik senere til Mette Frederiksen om forholdet mellem Socialdemokratiet og de Radikale.

Vil R også næste gang få lige så meget indflydelse på en S-regerings politik, ville Skaarup gerne vide.

8: »Er vi ikke i den utroligt lykkelige situation, at blokpolitikken er ved at afgå ved døden?« spurgte Mette Frederiksen.

»Jeg må forstå, at de Radikale, vel som det eneste parti, næsten helhjertet bakker op om regeringens 2025-plan,« sagde S-lederen, mens Morten Østergaard sad og kløede sig i skægget.

»Jeg synes, det er godt, blokpolitikken er ved at afgå ved døden. Jeg er ikke blokpolitiker, Socialdemokratiet er ikke et blokparti,« sagde Mette Frederiksen.

Og så skiftede det hele spor.

For pludselig forlød det, at Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, havde smidt en række politikere ud af folketingssalen på grund af nogle t-shirts, de havde fået uddelt af de Konservatives Naser Khader.

Her kan du se Venstres Jan E. Jørgensen i den trøje-trype, som Kjærsgaard ikke ville se i salen. Artiklen fortsætter nedenunder

Naser Khader, Brian Mikkelsen og Jan E. Jørgensen blev alle vist døren. Du får her de centrale citater, som fulgte i kølvandet på episoden - der dog endte med, at de tog trøjerne af og vendte tilbage til salen.

9: Naser Khader: »Jeg synes, det er ærgerligt, for det er ikke noget, vi gør hver dag. Jeg har aldrig gjort det før, men det er en usædvanlig situation. Vi er vidne til et blodbad bare fem times flyvetur herfra, og jeg synes, det er vigtigt at markere det, fordi ingen gør noget. Og vi er jo beslutningstagere her, og mange siger, vi skal gøre noget, men ingen er konkrete,«

10: Brian Mikkelsen: »Jeg synes, det er en overreaktion.«

11: Uffe Elbæk: »Jeg synes, hun overfortolker reglerne. Hun har virkeligt trukket en meget skrap grænse i forhold til, hvad hun vil tillade og ikke tillade. Det er et politisk rum, vi er i, og jeg kender udmærket formandens holdning til, at de politiske synspunkter, man har, det kan man sige fra talerstolen. Men jeg så på ingen måde, at det her skader nogen som helst.«

12: Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen undrede sig på Facebook over, hvorfor politikerne skulle vises døren, når hun selv tidligere har stået på Folketingets talerstol iført en t-shirt med et politisk budskab.

13: De Radikales Jens Rohde skrev på sin Facebook, at de tre politikere måske havde fået lov til at blive i salen, hvis de havde båret et indvandrerkritisk budskab.

14: Venstre-ordfører Jakob Engel-Schmidt havde ligesom Johanne Schmidt-Nielsen svært ved at se en linje for påklædning i salen:

15: Enhedslistens Pelle Dragsted kaldte det »langt ude«, at de ikke måtte bære Syrien-budskaberne i salen.

16: Pia Kjærsgaard fik dog også støtte. Justitsminister Søren Pind skrev således på Twitter, at:

»Jeg har stor sympati for deres sag. Men de seneste års karneval i salen slutter forhåbentlig nu.«

Og Pia Kjærsgaard selv forklarede efterfølgende til Politiko.dk:

17: »Uanset hvor små eller fredelig en demonstration er, så er der ingen, der demonstrerer i folketingssalen. Og jeg kunne se, at der først var ét folketingsmedlem, så var der to, og så var det tre, og så var der fire. Så kan der pludselig sidde en helt masse med de her t-shirts på, og det går jo ikke. Så kan man kalde det en fredelig demonstration, og det var det så ganske afgjort, men man demonstrerer ikke i folketingssalen.«

Og så forlader vi trøjegate og hopper tilbage i salen.

Her udfordrede Liberal Alliances gruppeformand og politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll, DF-formand Kristian Thulesen Dahl på asylstop kontra topskattelettelser:

18: »Jeg skal bare lige teste, hvor ultimativ, man er i DF. Hvis det nu var sådan, at Liberal Alliance hjalp Dansk Folkeparti til at få gennemført ønskedrømmen for partiet, er det så stadig sådan, at man ultimativt vil afvise at sænke topskatten med fem procentpoint hele vejen op,«

Kristian Thulesen Dahl svar:

19: »Jeg forstår jo godt drilleønsket fra hr. Simon Emil Ammitzbøll. Men hvis hr. Simon Emil Ammitzbøll og jeg gik i et lokale for os selv, og blev enige om en eller anden forkromet plan, hvor mange mandater er det så lige, vi ville repræsentere? Vi kan godt bruge hinandens tid - og fred være med det, vi skal jo have dagen til at gå. Men hvis hr. Simon Emil Ammitzbøll får statsministeren på talerstolen senere på dagen, og han siger ja, der kommer et asylstop, så skal jeg nok svare på spørgsmålet igen,« svarede DF-formanden, mens Lars Løkke grinede til Simon Emil Ammitzbøll.

»Jeg takker bare for, at der ikke bliver svaret nej,« lød svaret fra LAs politiske ordfører.

»Så kan hr. Simon Emil Ammitzbøll jo arbejde med statsministeren resten af dagen,« skød Thulesen Dahl ind.

Kort og kontant

20: »Vi tager som samfund ikke penge fra mennesker. Vi giver penge til mennesker. De beløb, vi giver, er ganske generøse. Det kan vi godt være bekendt. Det er jeg stolt af. Det er generøst og en håndsrækning,«

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, forklarer, at en enlig mor med tre børn vil få 20.300 kroner efter skat i kontanthjælp. Mere om den historie her.

21: »Familien Jensen er stor og magtfuld i Venstre. Vi er mange - flere end I tror.«

Jakob Ellemann-Jensen blev af Jesper Petersen (S) flere gange forvekslet med både Venstres finansordfører Jacob Jensen, og Jakob Ellemanns far, den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

»Det hr. Jacob Jensen må forholde sig til...eller...hov...Og Uffe og alle mulige andre Jensen'er...Undskyld,« sagde Jesper Petersen til stor morskab for Jakob Ellemann-Jensen på talerstolen.

22: De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, var ikke ret enig med Enhedslistens Pernille Skipper.

Han ville gerne vide, om Enhedslistens frontkvinde mener, at man er fattig hvis man har 17.600 kr. efter skat om måneden.

»For det første: Tusind tak for at kalde mig klar, tydelig og socialistisk. Det var det pæneste, der blev sagt til mig hele dagen i dag,« indledte Pernille Skipper.

23: Liberal Alliances gruppeformand og politiske ordfører,  Simon Emil Ammitzbøll, kom højt op i mere end en forstand, da han gik på talerstolen.

»Jeg ved godt, at forventningen er, at hele min tale skal handle om topskat,« indledte han.

»Men sådan bliver det ikke. Heller ikke, selvom der er nogen, der synes, at Liberal Alliance er kravlet højt op. Rigtig højt op. Og jeg indrømmer det gerne; det er vi. Vi er kravlet rigtig højt op. For nogle gange kan det være en god idé at se tingene sådan lidt fra oven. Så man ikke fortaber sig i detaljer og taktik. Men i stedet ser tingene i et større perspektiv.«

24: Lidt mere Olsen Banden fra de Konservative.

25: Undervejs i debatten kom det frem, at partiet Nye Borgerlige var blevet godkendt til at stille op til næste folketingsvalg.

Enhedslistens Pelle Dragsted kommenterede den nyhed i en SMS til Politiko fra salen.

»Det er demokratiets vilkår, og jeg vil kæmpe benhårdt for at de aldrig får politisk indflydelse med deres fremmedfjendske og antisociale politik.«

26: Før vi glemmer det.

Åbningsdebatten betød samtidigt, at Venstres Bertel Haarder har været sat rekord ved at have været minister i 7.853 dage. Syvtusindeottehundredetreoghalvtreds dage.

Det er næsten 22 år i alt.

Politiko.dk havde på dagen bedt seks politiske venner og modstandere fortælle en historie om Bertel Haarder. Du får Uffe Ellemann-Jensens her.

»Jeg kan huske en vidunderlig episode fra vores første fælles sommergruppemøde. Det var i sommeren 1977 og Venstres på det tidspunkt halverede folketingsgruppe oven på valget i februar samme år holdt sommergruppemøde på Hindsgavl Slot. Der var underholdning af en koncertsangerinde fra Odense. Hun stod inde ved flyglet i havestuen og kvidrede. Hartling, Anders Andersen og de andre gamle koryfæer sad og spandt som gamle hankatte.«

»Vi sad en flok unge ballademagere inde i et af sidelokalerne efter middagen og kedede os lidt. Derfor var der en, der sagde til Bertel: ’Du tør ikke gå på hænder ind gennem lokalet’. Jo, det turde han godt, sagde Bertel, der stillede sig op på hænderne og vandrede ind i lokalet, mens der blev sunget. Så stod han pludselig stille, vendte om og kom tilbage.«

»’Nå, det turde du alligevel ikke, hva’?’ sagde vi så. ’Nej. I kender Hartlings blik. Så skulle I bare se det på hovedet’. Det blev godkendt.«

Og så tilbage til salen. Igen.

27: Enhedslistens Per Clausen ville nemlig også være med i Olsen Banden-debatten.

Og så lidt uenighed

28: Jakob Ellemann-Jensen (V):

»Jeg synes simpelthen, det her er noget af det mest hykleriske, jeg har hørt i den her sal meget, meget, meget længe. Kan fru Pia Olsen Dyhr bekræfte, at der var noget andre boller på suppen, dengang fru Pia Olsen Dyhr sad i regering for ikke så længe siden?«

Pia Olsen Dyhr:
»Nej, der var præcis de samme boller på suppen, kan jeg bekræfte.«

29: Ooooog lidt mere Olsen Banden

30: Jacob Jensen, Venstres finansordfører, gjorde sit til at bejle til de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, efter dennes ordførertale:

»Jeg synes faktisk den her tale - og det mener jeg - var næsten...nej, jeg vil godt gå så langt som til at sige, at den var på niveau med hr. Ellemanns som de to bedste taler i dag,« sagde Jacob Jensen.

En laaaaang dag

31:

Da klokken nærmede sig 22.00 om aftenen spurgte Politiko.dk nogle af politikerne i folketingssalen, hvad der kan holde dem i gang, når debatten bevæger sig ud på de sene aften- og måske endda nattetimer.

Og svaret var ret enstemmigt: Cola og kaffe.

32: »Kaffe. Kaffe. Kaffe med mælk. Kaffe,« svarede Socialdemokratiets Dan Jørgensen.

33: »Ja, jeg må tilstå, at jeg netop er rendt ud efter en cola. Det hjælper. Og så har jeg en vane, hvis jeg bliver lidt sløv i betrækket med at se rundt på mine kolleger, som ofte ser mindst ligeså trætte ud. Det har en stærkt opkvikkende effekt. Sådan en slags Rasmus-modsat-reaktion,« skrev Jakob Ellemann-Jensen.

34: Simon Emil Ammitzbøll sendte os dette billede:

Klokken 22.27 indtog statsministeren Folketingets talerstol. Det gjorde han for at gøre status og knytte et par bemærkninger til debatten. Det kastede et par interessante citater af sig:

35: »Jeg er 100 procent enig med Simon Emil Ammitzbøll i, at det er en rigtig god idé at kravle rigtig højt op, så man kan danne sig et overblik. Men på et tidspunkt, er man nødt til at komme ned igen. For hvis man bare sidder oppe og har overblikket, så kan bare nyde den gode udsigt. Men man oplever den aldrig.«

Lars Løkke Rasmussen gjorde sig meget umage for at understrege - han gjorde det faktisk tre gange i sin tale - at hans og regeringens 2025-plan ikke er »genial«:

36: »Vi har en plan. Den er ikke genial. Den udlever ikke alle mine inderste ambitioner. Men den opfylder betingelserne til det at have en plan,« sagde Løkke eksempelvis.

Og han henvendte sig med umiskendelig tydelighed direkte til Liberal Alliance endnu engang:

37: »Jeg har en ambition om at sænke skatten for alle lønmodtagere. Og jeg har også en ambition om at sænke skatten med fem procent på den sidst tjente krone for alle lønmodtagere. Hvis vi har råd, og hvis det er muligt.«

Mette Frederiksen nåede at kvittere for, at Lars Løkke Rasmussen havde taget Folketinget med på en tur ud i naturen, ud i det træ, hvorfra udsigten er god, men muligheden for at opleve udsigten ifølge Løkke er begrænset - faktisk elendig. Også Kristian Thulesen Dahl tog udgangspunkt i det træ:

38: »På et tidspunkt bliver det blæsevejr og efterår og vintertid måske. Og så kan man selvfølgelig håbe, at der er nogen, der begynder at fryse så meget oppe i træet, at de kravler ned til os andre. Ned til de danskere, det drejer sig om. Men sagen er jo, at hvis ikke det sker, så bliver vi nødt til at lave noget politik. Sådan at danskerne kan se, at det ikke bare står til, fordi alle kigger på det tåbelige træ.«

Det blev det sidste citat, vi tager med i denne gennemgang. Det blev en lang debat - og en lang gennemgang af de bedste citater og scener fra debatten.

Vi håber, I fandt det interessant at læse med.