Her er avisernes domme over SF-dramaet

Socialdemokraterne og de Radikale har kappet en tung regeringpartner fra, men der er stadig udfordringer i vente for regeringen, lyder det i fredagens aviser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af to dramatiske dage mistede SF sin næstformand, sin politiske ordfører og finansordfører, sin gruppeformand, sin afgående sundhedsminister, sin formand og sin plads i regeringen. Fredag fælder flere af de store dagblade så en hård dom over partiet og afgående partiformand Annette Vilhelmsen (SF).

»Forløbet de seneste par døgn, hvor Annette Vilhelmsen først fik opbakning fra landsledelsen til salget af Dong-aktier til Goldman Sachs, men senere måtte se folketingsgruppen gå i indre opløsning, er uden sidestykke i dansk politik. Andre partier er tidligere trådt ud af regeringer midt i valgperioder, men aldrig har man i Danmark været vidner til et regeringsparti, der nærmest er gået i opløsning for rullende kameraer,« står der i Jyllands-Postens ledende artikel

I Politikens leder vurderes det, at det sandsynligvis kun er afgående transportminister Pia Olsen Dyhr (SF), der vil blive savnet af den tilbageværende regering.

»Vilhelmsen var en politisk novice, der hverken havde politisk talent eller parlamentarisk erfaring til at løfte den opgave, hun blev kastet ud i. Og hun blev svigtet af de erfarne løjtnanter, med Holger K. Nielsen (SF) i spidsen, der valgte at gamble med deres partis fremtid ved at vælge hende. Den røde fløj i SF-baglandet ligger, som de har redt, og deres parti ligger reelt i ruiner,« står der i Politikens ledende artikel.

Under rubrikken »SFs selvantænding« skriver Berlingske i sin ledende artikel, at SF har vist sig som et parti, der ikke kunne løfte sit ansvar som regeringsparti:

»SFerne har gennem de seneste dages farceagtige forløb mest af alt skadet sig selv. Det er politisk amatørisme, så man tager sig til hovedet. Man fristes til at citere Ole Sohn (SF), der kaldte forløbet »pinligt og latterligt«. Den gamle kommunist har mere ret, end han nogensinde før har haft det. Men netop uprofessionalismen gør også, at beslutningen om at forlade regeringen objektivt set er korrekt«.

BT noterer, at dele af SF har været på kollisionskurs med den øvrige regering, siden regeringens spæde start:

»Siden Villy Søvndal, Ole Sohn og Thor Möger var med til at sende hvid røg op fra det sorte tårn og dermed etablere regeringsgrundlaget, har det været én stor nedtur for SF. Fra sidelinjen har man kunnet se et parti, der på ingen måde var klar og forberedt til det tyngende regeringsansvar«.

Selvom der i dagens aviser er enighed om, at SR-regeringen kan stå stærkere uden SF, vurderes det for eksempel i Berlingske også, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) står over for en borgerlig fløj, der vil lede efter »enhver sprække«, der kan føre til regeringens fald, og at det ulmer i de socialdemokratiske rækker og endog i de Radikales bagland efter salget af DONG-aktier til investeringsbanken Goldman Sachs.

Børsen mener, at regeringens reformkurs er truet af SFs exit, mens det i Jyllands-Postens ledende artikel fremgår, at regeringen trods gennemførte reformer med blå blok med sin »sælsomme kombination af amatørisme og magtarrogance har gravet en dyb kløft i tilliden mellem vælgere og regering«.