Her er Antorinis 7 praktikråd til haltende skoler

Praktikdating, fiktive samtaler og tættere kontakt til de lokale virksomheder skal sikre flere praktikpladser til erhvervsskolernes elever. Undervisningsminister Christine Antorini sender syv råd til de skoler, der halter efter.

Arkivfoto fra Skolevalget 2015. Undervisningsminister Christine Antorini (S) samlet med en gruppe elever. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske virksomheder har potentiale til mere end 33.000 ekstra praktikpladser. Det ville give en praktikplads til alle de elever, der i dag enten er i skolepraktik eller venter på en plads. Alligevel er det langt fra alle erhvervsskoler, der kan finde praktikpladser til alle elever.

Den skævhed vil undervisningsminister Christine Antorini (S) forsøge at komme til livs. Og hun mener at have fundet løsningen med syv råd:

»Der er faktisk et potentiale til 33.000 flere praktikpladser i en bred vifte af virksomheder. Så selvom vi kun nåede halvdelen af det potentiale, der er, så ville det langt dække det behov for praktikpladser, der er,« siger hun.

De syv råd er udarbejdet på baggrund af en analyse fra analyseinstituttet Deloitte og er inspireret af de erhvervsskoler, der er gode til at finde praktikpladser. Tæt kontakt til de lokale virksomheder og vedvarende fokus på at ruste eleverne til at søge praktikplads er nogle af de håndtag, erhvervsskolerne opfordres til at skrue på.

Adspurgt hvor mange praktikpladser ministeren forventer, at der kan skabes på baggrund af de syv råd, siger Christine Antorini:

»Rådene bygger på erhvervsskoler, der virkelig har gjort det godt med at skaffe ekstra praktikpladser. De har et tæt og vedvarende opsøgende arbejde til virksomhederne. De inviterer virksomheder ind til praktikdating og ser hinanden an.«

De skoler, der har succes med at parre elever og praktikpladser, bruger blandt andet såkaldt praktikdating, hvor lokale virksomheder møder eleverne på erhvervsskolen - og fiktive praktikpladssamtaler, hvor eleverne bliver trænet før den rigtige samtale.

Der er ifølge analysen omkring 75.000 virksomheder, som ikke har elever. Adspurgt om virksomhederne påtager sig nok ansvar, svarer Christine Antorini:

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan, nu hvor der er ved at komme gang i hjulene. Virksomhederne skal etablere flere ordinære praktikpladser, men det er også vigtigt, at erhvervsskolerne skal trække på de lokale virksomheder og træne de unge til ansættelsessamtaler. Hvis man bliver ved med at gøre det, giver det bonus i form af flere praktikpladser,« siger ministeren og sender samtidig en opfordring til alle danske virksomheder om at gøre en ekstra indsats for at skabe flere praktikpladser.

Den seneste praktikpladsstatistik viser, at der i februar var knap 2.000 praktiksøgende elever, der havde afsluttet deres grundforløb. Derudover var godt 7.500 elever i skolepraktik.