Henrik Sass lægger låg på sine hårde udmeldinger - har fået »brøleforbud«

S-folk har ifølge Henrik Sass Larsen selv bedt ham om at holde igen med markante udmeldinger i pressen det næste stykke tid. »Jeg har fået brøleforbud«, siger han.

Foto: Thomas Lekfeldt. Henrik Sass Larsen, gruppeformand for Socialdemokraterne.
Læs mere
Fold sammen

Henrik Sass Larsen kommer ikke til at rydde forsider med markante udmeldinger det næste stykke tid.

Det fortæller han i et større interview med politiko.dk, efter at han i flere interviews har skabt stor debat med sine udtalelser.

»Jeg ender nogle gange med at få formuleret et enkelt billede her og der, som folk bliver mægtig vrede over. Så jeg har fået brøleforbud her det næste stykke tid.«

Så der kommer ikke flere udmeldinger som f.eks., at Alternativet er et »bluffnummer«?

»Nej, jeg må ikke sige mere lige i øjeblikket.«

Men er det ikke dig selv, der bestemmer?

»Jo lidt, men jeg tror, at nogle af mine kolleger var lidt trætte af mine fødselsdagsinterview. De glædede sig til, at min fødselsdagsfejring var ovre.«

Det er kolleger og medarbejdere, der ifølge Sass har bedt ham om at lægge låg på de markante udmeldinger for en stund.

Henrik Sass Larsen understreger, at han ikke har fået mundkurv på fra Mette Frederiksen og har efter interviewet oplyst via Socialdemokraternes pressechef, at brøleforbuddet først og fremmest henviser til Mette Frederiksens humoristiske tale til Sass Larsens fødselsdagsreception for nylig.

Mette Frederiksen har ikke nogen kommentarer.

»Bluffnummer«

Sass Larsen har været i vælten flere gange efter interviews med forskellige medier.

Blandt andet skabte det i maj overskrifter, da Sass i Jyllands-Posten kaldte Alternativet for et »bluffnummer« og »håbløst«, og sidste år kaldte han den omdiskuterede taxaservice Uber for »alle tiders«, hvilket fik en række jyske socialdemokratiske fagformænd til i et fælles brev til Socialdemokraterne at rejse tvivl om Henrik Sass Larsens post som partiets gruppeformand.

Henrik Sass Larsen siger i interviewet med politiko.dk, at han er klar over, at hans udtalelser tit skaber debat, blandt andet fordi han taler i klare billeder og han ikke udtaler sig så ofte.

»Men det er jo ikke tilfældigt. Jeg ved godt, hvad jeg mener, og hvad jeg synes. Jeg har bare min måde at sige tingene på. Jeg bliver måske ikke diplomat. Det tror jeg ikke, jeg bliver,« siger han.

Larsen: Sass har opnået det, han ville

Ifølge Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen er det oplagt, at Henrik Sass har fået at vide, at han skal holde inde.

»Han har være ude i nogle meget stærke provokationer mod en række partier, der jo rent faktisk kommer til at udgøre det socialdemokratiske parlamentariske bagland,« siger Thomas Larsen.

»I sidste ende er det reelt kun Mette Frederiksen, der kan give ham et forbud, og der tror jeg, at både Sass og ledelsen er enige om, at man nu har opnået det, man ville. Man kan ikke dag efter dag rode sig ud i voldsomme slagsmål i fuld offentlighed, det risikerer simpelthen at slå for meget i stykker,« siger han.

Ifølge Thomas Larsen er der ingen tvivl om, at Henrik Sass Larsen har tænkt grundigt over de budskaber, han er kommet ud med.

»Det er forsøgt meget bevidst at gøre vælgerne opmærksom på, at der er en afgrund mellem, hvor Socialdemokraterne står ikke mindst på udlændingepolitikken, og hvor især Enhedslisten og Alternativet står,« siger Thomas Larsen, der vurderer, at Sass’ udmelding om et brøleforbud også er nøje gennemtænkt.

»Han får det lidt afdramatiseret ved at sige brøleforbud med et blink i øjet, men han kan netop gøre det velvidende, at han har fået det afgørende signal af sted, nemlig at der ikke skal rokkes ved Socialdemokratiets udlændingepolitik,« siger Thomas Larsen.