Henrik Sass' australske flygtningelejr er en rød linje for Enhedslisten

Hvis S gør alvor af Sass Larsens ønske om den australske model, så kan det blive uden EL som støtteparti.

ARKIV. Polemik mellem Sass Larsen og finansminister Claus Hjort Frederiksen (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

»Vores politiske projekt er ikke at gøre Mette Frederiksen til statsminister.«

Sådan lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

På partiets årsmøde i Korsgadehallen på Nørrebro brugte hun en del af sin tale på de "røde linjer", som Enhedslisten overvejer at opstille for samarbejdet med Socialdemokratiet.

»Hvis en ny regering med Socialdemokraterne i spidsen sætter den grønne omstilling i stå. Hvis der valser en ny Corydon ind med reformer, der markant øger uligheden. Hvis Sass vil bygge australske flygtningelejre.«

»Så er det måske på tide, at vi som parti siger: Det bliver med et andet parlamentarisk grundlag end Enhedslisten,« siger Pernille Skipper.

Dermed markerer hun, at Enhedslisten har sat gang i arbejdet med at opstille nye parlamentariske spilleregler for en kommende S-ledet regeringen.

I Folketingsgruppen ønsker flere opbakning fra medlemmer og partiets hovedbestyrelse til at om nødvendigt at kunne tage det allerskarpeste våben i brug: Et mistillidsvotum, der kan udløse valg.

»Der er helt sikkert nye gode toner fra socialdemokraternes top på nogle områder. Og vi kommer aldrig til at pege på Løkke. Vi vil meget gerne samarbejde om mere lighed, velfærd og grøn omstilling,« siger Pernille Skipper og tilføjer:

»Men vi kan ikke ignorere, at uligheden og fattigdommen også steg, mens Socialdemokraterne, SF og Radikale sad i regering.«