Henrik Dahl om opråb fra forskere: »Stop, stop, stop! Det er jo helt absurd«

Liberal Alliances Henrik Dahl kritiserer nu 262 forskere for at spille ofre i debatten om det, han selv betegner som »aktivistisk forskning«.

Henrik Dahl retter nu en hård kritik mod en række forskere, der i et åbent brev til Ane Halsboe-Jørgensen, bragt i Politiken, har gjort opmærksom på, at forskere bliver intimideret og chikaneret i en sådan grad, at flere er blevet sygemeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Liberal Alliances Henrik Dahl er mildest talt ikke imponeret over et debatindlæg bragt i Politiken, som 262 forskere har signeret og sendt til forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

»Vi må alle tage afstand fra trusler om vold, men jeg ser det som et forsøg fra forskernes side på at blive fritaget fra kritik. De prøver at sige, at jeg og andre ikke har ret til at kritisere dem, og de gør det ved at spille ofre og bilde godtroende mennesker ind, at forskere i virkeligheden tilhører en hellig kaste, der ikke må kritiseres,« siger han.

Indlægget fra de 262 forskere kom i kølvandet på en forespørgselsdebat i Folketinget, som Henrik Dahl og DFs Morten Messerschmidt havde indkaldt til, og som blev kulminationen på flere måneders diskussion om det, Henrik Dahl selv kalder for »aktivistisk forskning«.

»Der er forskere, der udskammer alle danskere som racister. Det er aktivisme. Det er da klart, at hvis man udskammer danskerne som racister, så må man også forvente, at der er nogen, der skubber den anden vej,« siger Henrik Dahl.

262 underskrifter

Det fremgår af brevet til Ane Halsboe-Jørgensen, at flere af dets underskrivere og deres kolleger holder sig tilbage fra at dele deres forskningsresultater og diskutere dem i medierne.

»De skarpe angreb, som politikere og medier har rettet mod navngivne forskere, centre og miljøer, ledsages i stigende grad af voldsomme personlige angreb på sociale medier, i private beskeder og på mails,« lyder det blandt andet i Politiken.

Forskerne skriver også, at »den personvendte chikane« har direkte sammenhæng med »den politisk motiverede mistænkeliggørelse« af deres forskning.

»Vi og vores kollegaer bliver intimideret og chikaneret i en sådan grad, at flere er blevet sygemeldt. De personlige konsekvenser er store, hvis man udtaler sig i medierne. Mistænkeliggørelsen og chikanen skaber en alvorlig fare, ikke alene mod vores velvære og arbejdsglæde, men også mod vores forsknings- og ytringsfrihed.«

»Stop, stop, stop! Det er jo helt absurd«

Indlægget gør ikke stort indtryk på Henrik Dahl, der dog understreger, at trusler om vold »altid skal meldes til politiet«.

»Det, de prøver på, er det, man på engelsk kalder for »guilt by association«. Det vil sige, at de stiller en masse problemer op ved siden af hinanden og mellem linjerne postulerer, at der er en årsagssammenhæng,« siger Henrik Dahl.

Hvad mener du med det?

»De siger, at de har fået nogle »trusler«. Hvis det er trusler om vold, så skal de meldes til politiet, men de er nok også blevet udsat for, at nogen er gået til stålet i debatten. Det kan ske, når man blander sig i den offentlige debat. Men de insinuerer, at de er blevet udsat for nogle ting, og at det har noget med Morten Messerschmidt og mig at gøre, og det er forkert.«

Kan du uddybe det?

»På baggrund af nogle kritisable sager, der bør overleveres til politiet, synes jeg, at de prøver at strikke et narrativ sammen om, at de over en bred front er ofre for en hel masse uretfærdigheder.«

Men du har jo selv udpeget navngivne forskere …

»Stop, stop, stop. Det er jo helt absurd. De prøver at lave en historie om, at de tilhører en hellig kaste, man ikke må kritisere. Jeg afviser den præmis. Jeg er også selv blevet nævnt ved navns nævnelse. So fucking what? Det er en helt forskruet præmis, at man ikke må nævne navnet på aktivistiske forskere,« siger han.

Berlingske har forsøgt at indhente en kommentar fra Michael Nebeling Petersen og Mons Bissenbakker, der begge er underskrivere på brevet til Ane Halsboe-Jørgensen, men det har desværre ikke været muligt.