Henrik Dahl fik kritik for at skrive om »barbariske lortesamfund« i Mellemøsten – nu kommer han med en forklaring

Liberal Alliances Henrik Dahl er genstand for hård kritik, efter at han i et Facebook-opslag kom med en række generaliserende påstande om personer fra Mellemøsten. Den kritik vil han gerne mane til jorden i et nyt Facebook-opslag, hvor han også skriver, at evnen til at generalisere er »en af de fineste egenskaber ved den menneskelige intelligens«.

»Og ja: Vi er trætte af, at I aldrig rejser hjem. Men bare bliver her og brokker jer og gør jer til ofre og forlanger, at vi skal lave vores egne samfund om, så de kommer til at ligne de barbariske lortesamfund, I har forladt,« skrev Henrik Dahl (LA) på Facebook mandag i det opslag, der siden har mødt heftig kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en omgang heftig kritik for et opslag på Facebook forsøger Liberal Alliances Henrik Dahl nu at forklare sine udtalelser.

Mandag morgen skrev folketingspolitikeren et længere opslag på det sociale medie, hvor han skitserede, hvorfor der i hans optik er afgørende forskel på ukrainske og mellemøstlige flygtninge.

Henrik Dahl fremsatte i den forbindelse en række generaliserende påstande om personer fra Mellemøsten og skrev blandt andet, at der ikke findes et »reelt, folkeligt oprør mod ufrihed nogen steder«, mens der i Europa »hersker et dybfølt, folkeligt ønske om demokrati og frihed«.

»Vi er trætte af at se unge, kampduelige mænd smide deres identitetspapirer væk og hævde, at de er forfulgte og vil have asyl. Hvorfor slås I ikke for jeres ære og jeres land? Som de brave ukrainere,« skrev LA-politikeren og fortsatte:

»Vi er trætte af, at I aldrig rejser hjem. Men bare bliver her og brokker jer og gør jer til ofre og forlanger, at vi skal lave vores egne samfund om, så de kommer til at ligne de barbariske lortesamfund, I har forladt.«

De påstande har Henrik Dahl nu fundet anledning til at præcisere i et nyt Facebook-opslag, som han har delt onsdag eftermiddag.

»Selvfølgelig er det en skarpvinklet påstand at sige, at alle fra Mellemøsten hele tiden har haft en plan om at komme til Europa og snylte på velfærdsydelserne. Nogle er reelt på flugt. Andre formår at integrere sig i deres nye, europæiske hjemland,« skriver Henrik Dahl nu.

»Så fordomsfuldt og hadefuldt«

Opslaget fra tirsdag morgen affødte heftig kritik af Henrik Dahl fra flere sider.

Løsgænger og forhenværende LA-politiker Simon Emil Ammitzbøll-Bille delte sin tidligere partifælles ord på Twitter med kommentaren:

»Når folk spørger: hvorfor forlod du LA? Derfor. Forstår I det nu?«

De Radikales udlændingeordfører, Kathrine Olldag, har over for Berlingske også udtrykt kritik af Henrik Dahls retorik:

»Som socialliberal ryster det mig, at andre liberale politikere hælder hele nationer og ikke mindst mennesker ned i kloakken så fordomsfuldt og hadefuldt, som Dahl gør her. Det virker ikke, som om at Dahl helt har styr på, hvad der foregår i de mange lande, han langer ud efter, men blot er ude på at generere opmærksomhed til sin egen person via værst muligt fordomsfyldt og gammelsurt vrøvl.«

Kathrine Olldag vil gerne vide, om opslaget er udtryk for Liberal Alliances holdning.

»LA skylder at fortælle, om det er et udtryk for deres udlændingepolitiske linje. For hvis det er, har de lige meldt sig ind i klubben af nationalkonservative, protektionistiske og fremmedfjendske partier. Og det havde jeg ikke lige set komme,« lyder det fra Olldag.

»En af de fineste egenskaber ved menneskelig intelligens«

Berlingske har forsøgt at få et interview med både Henrik Dahl og Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh. Ingen af delene er mulige, oplyser LAs presseafdeling, som henviser til Henrik Dahls præciserende opslag fra onsdag eftermiddag.

Her skriver Henrik Dahl:

»Ja: Det ville helt igennem være muligt for mig at skrive en kedelig tekst fuld af forbehold og nuancer.«

For »selvfølgelig« er der folk i Mellemøsten, »der ønsker frihed og demokrati«, skriver han og udpeger som eksempler Det Arabiske Forår og kvinder, der protesterer mod undertrykkende regimer i Saudi-Arabien og Iran.

Men Dahl kalder samtidig sit opslag fra mandag et udtryk for »en af de fineste egenskaber ved den menneskelige intelligens«.

»Fordi det (generalisering, red.) er en evne, der står i forbindelse med evnen til at se mønstre og evnen til at drage følgeslutninger,« skriver han.

Derfor er det i Henrik Dahls optik ikke racisme, som noget af kritikken har lydt, når han skriver, at »alt for mange mænd forsøger at få asyl på et falsk grundlag«.

»Det er en simpel konstatering af kendsgerningerne,« skriver han:

»Det kan godt være sandt som generel påstand, at mænd er højere end kvinder, selvom det ikke er alle mænd, der er højere end alle kvinder. Man må gerne skrive i en rejsebog, at franskmænd kan forekomme arrogante, uden at det skal forstås på den måde, at hver evig, eneste franskmand i verden er mere arrogant end alle andre.«