Hemmelige firmaer sponserer Geertsens valgkamp

V-spidskandidat Martin Geertsen vil ikke oplyse, om der er medicinalvirksomheder blandt de firmaer, som har doneret 150.000 kroner til hans forsøg på at blive regionsrådsformand.

Martin Geertsen vil ikke oplyse, om der er medicinalvirksomheder blandt de firmaer, som har doneret 150.000 kroner til hans forsøg på at blive regionsrådsformand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre-politikeren Søren Pinds omstridte pengeindsamlingsforening lever videre i bedste velgående.

Efter at sponsorklubben »Foreningen Københavns Fremtid« var indblandet i en påstået korruptionssag i 2007, som senere blev afvist af politiet, er den nu blevet omdøbt til »Den Internationale Liberale Erhvervsklub« og genererer penge til Venstre-folkene Søren Pind og Martin Geertsens valgkampe. Senest har klubben fra unavngivne firmaer skaffet 150.000 kr. til Geertsens forsøg på at blive den næste regionsrådsformand i hovedstaden.

Loven om partistøtte dikterer, at navnet på virksomheder eller organisationer, der giver mere end 20.000 kr. til lokale eller landsdækkende valgkampe, skal oplyses til myndighederne, men Venstre-folkenes konstruktion sikrer, at de ikke behøver at oplyse andet end, at »Den Internationale Liberale Erhvervsklub« har doneret penge til valgkampen. Både det samlede beløb og navnene på virksomhederne forbliver hemmeligt.

Og selv om landets regioner har det politiske ansvar for sygehusene, vil Martin Geertsen ikke fortælle, om han eksempelvis har medicinalvirksomheder blandt sine sponsorer.

»Jeg tror ikke, at jeg vil sige noget om, hvad det er for en type virksomheder, som har givet bidrag,« siger Martin Geertsen, som understreger, at han ikke har indgået politiske aftaler med sine bidragydere.

Han oplyser selv, at hans samlede valgbudget er på cirka en halv million kroner, og at »Den Internationale Liberale Erhvervsklub« leverer ca. en tredjedel af pengene. Han erkender, at der ikke er meget internationalt over pengeindsamlingsklubben, men ved ikke hvorfor den har fået det navn.

»Hvis jeg skal være helt ærlig, så er den etableret i en periode, hvor jeg ikke var i politik. Jeg har faktisk ikke spurgt, hvorfor den hedder »international« foran liberale erhvervsklub,« siger Martin Geertsen.

Han har tidligere udtalt, at han som det første vil »få intensiveret dialogen med lægemiddelindustrien«, hvis han vinder kampen om regionsborgmesterposten og har samtidig foreslået et advisory board med repræsentanter fra medicinalindustrien, privathospitaler og repræsentanter fra velfærdsindustrien, som ifølge Medwatch.dk »skal direkte ind at påvirke og sparre med bl.a. regionsrådsformanden«.

S bekymret over interessekonflikt

Af den grund vækker Geertsens erhvervsklub bekymring hos hans direkte modkandidat til regionsborgmesterposten, Sophie Hæstorp Andersen (S).

»Dermed ved jeg ikke som borger, om det er de mennesker, der har givet penge til hans valgkamp, der bagefter skal sidde og rådgive ham om, hvad der skal ske i regionen. Det er jeg bekymret over,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

Hun oplyser, at hun selv har et valgbudget på 800.000 kr., og at hun ikke har modtaget kontante beløb på over 20.000 kr., men har modtaget ét beløb under 20.000 kr., som hun ikke vil fortælle hvor stammer fra.

Forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, som har fulgt debatten tæt, mener, at pengeindsamlingsforeningerne kan være en måde at omgå 20.000 kroners-reglen på.

»Man udnytter muligheden systematisk. Venstre har meldt ud, at de vil udbrede denne idé til resten af landet. Det må man virkelig undre sig over, for så arbejder de systematisk med metoder, som gør, at man kan omgå loven,« siger Roger Buch.