Hemmelig afstemning i EU får kritik

Dagens afstemning i EU-Parlamentet om den næste kommissionsformand foregik anonymt. Det fik et britisk medlem af Europa-Parlamentet til at nægte af fungere som stemmeoptæller. Også danske Margrete Auken er kritisk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Europa-Parlamentets formand, Martin Schultz, kaldte navnene op på de parlamentarikere, der skal tælle stemmer i tirsdagens afstemning om en ny kommissionsformand, nægtede en britisk parlamentariker at medvirke, fordi han ikke vil støtte en hemmelig afstemning.

»Meget kollegialt,« lød det tørt fra Schultz på talerstolen.

Tirsdagens afstemning om, hvorvidt Jean-Claude Juncker skulle være den næste formand for EU-Kommissionen, foregik anonymt, altså en hemmelig afstemning, og det var det, der fik den britiske europaparlamentariker til at nægte at fungere som stemmeoptæller. Det danske EP-medlem Christel Schaldemose (S) blev også udtrukket som stemmetæller og protesterede ikke over hvervet.

Men det er kritisabelt, at afstemningen foregår hemmeligt, siger SFs medlem af Europa-Parlamentet, Margrete Auken (SF).

»Jeg stemmer ja til Juncker i dag, fordi jeg gerne vil støtte, at processen omkring valget er blevet mere demokratisk og åben. Men det er et problem, at afstemningen foregår skriftligt,« siger hun, kort tid inden afstemning går i gang i Strasbourg tirsdag.

Hun mener, at det typisk er et problem, man ser syd for den danske grænse.

»Jeg bryder mig ikke om det, men det er mere sædvanligt, at man gør det sådan syd for grænsen. De forstår ikke vores system heroppe, hvor man bare rækker hånden op. Men jeg mener, at valgte forsamlinger skal stå ved det, de stemmer,« siger Margrete Auken.