Helveg: Mere EU i fælles kamp mod terror

Tragedien i Paris viser, at der er behov for, at EU og det fælles politisamarbejde spiller en større rolle i bekæmpelsen af terror. Derfor skal vi afskaffe retsforbeholdet, mener Morten Helveg.

Kampen mod terrorisme, som den der ramte Paris i sidste uge, er et fælles europæisk projekt. Og Danmark bør ikke stå uden for, mener det radikale medlem af Europa-Parlamentet Morten Helveg (R).

»EU skal spille en større rolle ved, at vi bliver bedre til at udveksle informationer og viden på tværs af landegrænser. Tragedien i Paris viser jo, at der har været viden på nogle af terroristerne, som kunne have været udvekslet. Og både ved 9/11, London, Madrid og Mumbai var gerningsmændene kendt på forhånd. Man havde informationerne, men alligevel forhindrede man ikke angreb,« siger han.

Morten Helveg mener, at det derfor er helt naturligt, at EU spiller en større og stærkere rolle, fordi det er gennem det internationale samarbejde, at vi skal løse de grænseoverskridende problemer.

»Europol og Eurojust skal bidrage endnu mere til at forhindre terrorceller i at slå til i Europa. Det kræver, at de får flere ressourcer. Og fra dansk side kræver det så, at vi afskaffer retsforbeholdet for, at vi kan få gavn af samarbejdet,« siger han,

Morten Helveg sidder netop nu og forhandler Europol-forordningen omkring det politimæssige samarbejde i Europa.

»Det er helt krystalklart, at de øvrige EU-lande gerne vil gå videre i at styrke det politimæssige samarbejde i Europa. Og jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være i dansk interesse at stå uden for det. Når man ser på hvor organiseret kriminaliteten er i form af alt lige fra indbrud til børneporno og narkosmugling og terrorisme, så er det alt sammen typer at problemer, der gør, at vi skal stå sammen om det her på tværs af landegrænser,« siger Helveg.

Hos Dansk Folkeparti deler man ikke Morten Helvegs lyst til at afskaffe retsforbeholdet. Og når det kommer til at bekæmpe terror, så mener medlem af Europa-Parlamentet Anders Vistisen (DF) for eksempel, at Danmark og andre europæiske lande skal lave deres eget flyregister og blande EU udenom.

Ifølge Anders Vistisen betyder en mellemfolkelig aftale, at man ikke kommer i konflikt med retsforbeholdet.