Helle Thornings tidligere spindoktor: Kvindelige toppolitikere skal være »røvkedelige«

Kvindelige toppolitikere er nødt til at være »røvkedelige« for at få succes, mener Noa Redington, tidligere toprådgiver for Helle Thorning-Schmidt. Det er eksempelvis en »chance« at tage, hvis kvindelige politikere dyrker sport for åbent kamera. Johanne-Schmidt Nielsen: Mænd og kvinder behandles forskelligt.

Foto: Bax Lindhardt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen cykler, USAs snart tidligere præsident, Barack Obama, spiller basketball og Ruslands præsident, Vladimir Putin, går til kampsport.

Men du ser stort set aldrig en kvindelig toppolitiker få en svedperle på panden.

Hvorfor?

Fordi kvinder i politik bliver bedømt hårdere på deres handlinger end mænd. Derfor er de nødt til at fremstå konservative - eller sagt med et andet ord: røvkedelige.

Det mener kommentator og tidligere særlig rådgiver for den forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt, Noa Redington.

»Der er flere studier, der viser, at kvinder bliver straffet hårdere for at lave fejl end mænd. Det er interessant, fordi det betyder, at kvinder er nødt til at være røvkedelige. Det giver nogle begrænsninger, fordi en del af det at være politiker er også, at man tør at tage nogle chancer,« siger han.

»De skal tænke sig mere om end mænd, hvordan de er i det offentlige rum,« siger Noa Redington.

I en klumme i Politiken under overskriften: »Derfor kan ingen finde et billede af Angela Merkel på vej ned ad Rhinen i kajak«, henviser Noa Redington også til undersøgelser, som viser, at kvinder bliver bedømt hårdere end mænd, når de fejler. Derfor er de nødt til at tage konsekvensen.

»Den rationelle kvinde, og det er kvinder flest, der vil til tops, er nødt til at være det, der med fint ord hedder risikoavers eller med et knap så fint ord: røvkedelig,« skriver han i indlægget.

Redington: Kvinder får flere spørgsmål til familielivet

Han mener, det er sværere for kvindelige toppolitikere »at udstråle vitalitet«, og at du ikke ser kvinder fra topstillinger »løbe rundt og spille basketball, sejle kajak eller motionscykle«.

Som tidligere toprådgiver for Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt, er Noa Redington en mand, der har haft problematikken helt tæt på kroppen.

Selvom Helle Thorning-Schmidt bestred landets øverste embede, havde flere medier alligevel interesse for, hvordan familielivet hang sammen for statsministeren, som samtidig er mor til to, påpeger den tidligere rådgiver.

»Jeg tror ikke, der er så mange mandlige toppolitikere, som i den grad skulle tage stilling til, hvordan man får balancen mellem arbejdsliv og privatliv til at gå op. For mig at se er det med til at holde fast i en stereotyp om, hvordan man skal være, selvom man er kvindelig toppolitiker,« siger Noa Redington.

Han fremhæver også tidligere justitsminister, udenrigsminister og formand for Det Konservative Folkeparti Lene Espersen som eksempel på en kvindelig toppolitiker, der kom i klemme, da hun som nyudnævnt udenrigsminister valgte at tage på ferie med sin familie i stedet for at deltage i et topmøde i Arktisk Råd. Flere politiske kommentatorer kritiserede hendes beslutning og opfordrede hende til at vælge mellem at være mor eller minister.

»Vi vil hellere have nogle mennesker, hvor vi ikke er bekymret for, om de passer deres børn eller ej. Det er hele tiden det, der bliver italesat for kvindelige toppolitikere. Det er selvfølgelig noget, jeg har haft tæt inde på livet i mit gamle job,« siger Noa Redington.

Både Tyskland, Storbritannien og Norge har kvindelige statsledere, mens USA var tæt på at få Hillary Clinton som præsident. Samtidig kan Marie Le Penn blive præsident i Frankrig ved næste valg. Modbeviser det ikke din pointe?

»Selvfølgelig er der kvindelige toppolitikere. Der er bare færre af dem, og de har nogle andre arbejdsvilkår. Du har meget færre strenge at spille på, fordi du skal være en rolig type, og det må man sige, at Merkel og Theresa May er.«

»Derfor er de stillet med færre arbejdsredskaber end deres mandlige kollegaer,« siger Noa Redington.

Johannes Schmidt-Nielsen: »Kvinders udseende omtales også langt hyppigere«

Enhedslistens ordfører for udlændinge, integration og indfødsret og tidligere politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er enig med Noa Redington.

»Jeg er ikke i tvivl om, at der er forskel på, hvordan mænd og kvinder i politik behandles og omtales. Der er langt mere fokus på, om kvinder for eksempel er gode mødre, end om mænd er gode fædre. Kvinders udseende omtales også langt hyppigere,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Søs Marie Serup, der i mange år var rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V), er også enig med Noa Redington i, at der gælder andre spilleregler for kvinder i politik, end tilfældet er for mænd. På godt og på ondt, betoner hun:

»Det gode er, at kvinderne har meget bedre adgang til bløde medier og interviews, som mænd har meget sværere ved at komme igennem til. Det er en kæmpe fordel,« siger hun.

»På den anden side ser man, at topkvinder i politik har fået en noget hårdere tur i medierne for fejl end mændene. Tolerancen over for fejl er simpelthen mindre. Der findes mange eksempler på mænd, der har begået gigantbrølere og har rejst sig og er kommet tilbage, men der er færre eksempler på kvinder, der har gjort det. Det kan der være to forklaringer på: At medierne har en bias, eller at kvinder er mindre tilbøjelige til at ville gøre comeback, kæmpe sig tilbage og rejse sig ved det træ, hvor de faldt,« siger Søs Marie Serup.