Helle Thorning-Schmidt slipper for en næse

Retsudvalget har opgivet at nå til enighed om en formulering af kritikken.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt får alligevel ikke en næse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ser i første omgang ud til at slippe for en næse i forbindelse med sin rolle i den såkaldte Christiania-sag, der i slutningen af sidste år kostede daværende justitsminister Morten Bødskov (S) ministerposten.

Enhedslisten havde fremlagt et bud på en samlet kritik af Thorning fra Retsudvalget, men de borgerlige partier har ikke været enige i de formuleringer, som Enhedslisten har skrevet omkring statsministerens departementschef, Christian Kettel Thomsen, og derfor kan der ikke samles et flertal for kritikken.

»Vi kan gå med til, at statsministeren skal have en næse, og vi går med til størrelsen på næsen, men det er usagligt at kritisere departementschefen,« siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), og uddyber:

»Det kan måske overraske noget, men i den her sag vil vi hellere være saglige end lave politisk drilleri. Det kommer så statsministeren til gavn. Man kan ikke kritisere en departementschef, når vi ved, at statsministeren har været orienteret hele vejen,« siger han.

De borgerlige har nu formuleret et nyt bud på en kritik, hvor man fjerner kritikken af Kettel, forklarer Simon Emil Ammitzbøll (LA), retsordfører for Liberal Alliance

»Vi har sendt et forslag, hvor vi streger kritikken af Statsministeriets departementschef ud og kommer med uddybende kritik af statsministeren,« siger han.

»Vi vil ikke være med til at udtrykke kritik af konkrete medarbejdere i den offentlige sektor, uden at der foreligger en egentlig undersøgelse af deres embedsførelse. Det er jo ikke er retssamfund værdigt, hvis Folketinget skal sidde og bedømme, hvordan en embedsmand har klaret det,« siger LA-ordføreren.

I kritikken, som Enhedslisten har formuleret, hedder det blandt andet:

»Udvalget kunne have ønsket sig, at Statsministeriets departementschef under telefonsamtalerne med Justitsministeriets departementschef havde skaffet sig et nøje overblik over begivenhedsforløbet i forbindelse med det aflyste besøg på Christiania ...«.

De borgerlige partier skriver blandt andet i deres kritik, hvor afsnittet, der omhandler Kettel, er streget over:

»V, DF, LA & K konstaterer, at intet i de foreliggende mundtlige og skriftlige besvarelser tyder på, at statsministeren eller Statsministeriets embedsmænd har bidraget til at konstruere urigtige forklaringer i sagen om Retsudvalgets udsatte besøg på Christiania i 2012.«

Her forklarer de videre, at de gerne så, at man havde udskudt kritikken af Thorning, til statsministeren havde besvaret en række skriftlige spørgsmål, som partierne havde sendt efter samrådet med Thorning i sidste uge.