Hele Tysklands Mutti på besøg

Kontant, tillidsvækkende og hele Tysklands »Mutti«. Forklaringerne på den tyske kansler Angela Merkels popularitet er mange. Tirsdag mødes hun med statsminister Helle Thorning-Schmidt på tærsklen til et kommende folketingsvalg.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt får tirsdag besøg af den tyske kansler, Angela Merkel, der kommer på genvisit efter Thornings besøg i Berlin sidste år. Fold sammen
Læs mere

Hun taler lavmælt med sin karakteristiske monotone stemmeføring, som hun står dér foran sine yngste partisoldater i CDUs ungdomsorganisation, »Junge Union«. Den tyske kansler, Angela Merkel, taler om politiske visioner, om det Tyskland der skal bygges op af brede kompromiser og om sine ambitioner for Europa.

Hun træder ned fra talerstolen og åbner den gave, formanden for ungdomspartiet har med til hende. Den tyske kansler er en smule overrasket, da hun opdager, at gaven er anden sæson af DRs TV-serie »Borgen«. Historien om den kvindelige, moderne statsminister Birgitte Nyborg, der sjældent går på kompromis med sine ideologiske overbevisninger. En politisk leder som Merkels ungdomsparti gerne så lidt mere af i den tyske kansler, lyder den efterfølgende forklaring.

»Men jeg har ikke engang set første sæson,« takker den tyske kansler, der med en enkelt sætning formår at få kritikken fra sine egne til at forstumme.

Eksemplet er ganske vist halvandet år gammelt, men det gør det ikke mindre relevant i dag.

For når Angela Merkel i dag på Marienborg indleder sit første officielle besøg hos statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), er det i en tid, hvor begge regeringsledere kritiseres for at lytte for meget til politiske modstandere på bekostning af det politiske bagland.

Men mens SR-regeringen har tabt tusindvis af vælgere på at indgå upopulære kompromiser hen over midten i dansk politik, betragtes Merkel, der benytter sig af samme strategi, stadig som en af Europas mest populære politiske skikkelser – også herhjemme. Hvorfor? Fordi den tyske kansler – i modsætning til Thorning – har formået at overbevise alle om, at et bredt samarbejde og den politik hun fører, er absolut nødvendig, lyder forklaringen fra flere iagttagere fra ind- og udland, som Berlingske har talt med.

»Overordnet er Merkel uhyre respekteret. En af forklaringerne er også, at hun er en omvandrende moderne, nyere tysk historiebog, som i den grad fascinerer os. Danskerne har været ekstremt fascineret af hele genforeningen i Tyskland, som Merkel i dag er et symbol på,« forklarer prorektor ved Københavns Universitet Lykke Friis.

Kvindelige kolleger har hendes støtte

Med til historien hører, at Angela Merkel levede sine første 35 år i Østtyskland, inden præstedatteren med Murens fald for alvor brød rammerne og i dag står tilbage som et symbol på et fredsbevarende Tyskland, der prioriterer brede forlig frem for blokpolitik.

»Det er ikke for ingenting, at hun ofte bliver kaldt hele Tysklands »Mutti«. Hun har gang på gang vist, at hun kan få enderne til at mødes. Jeg tror, at det er en af forklaringerne på, at også mange danskere føler, at Europa er i trygge hænder med hende som Tysklands kansler,« uddyber Lykke Friis, der samtidig understreger, at den tyske kansler omvendt også kritiseres for at have svigtet sine ideologiske overbevisninger.

Spørger man politisk redaktør ved den tyske avis Die Welt Robin Alexander, der har fulgt Merkels politiske liv i mange år, er det ikke tilfældigt, at den tyske kansler har sagt ja til Thornings invitation.

»Man skal forstå, at Merkel på et generelt plan holder meget af og gerne støtter særligt professionelle, kvindelige toppolitikere. Siden Hillary Clinton offentliggjorde sit præsidentkandidatur, har Merkel hverken lagt skjul på eller afvist, at hun håber Clinton ender med at vinde på trods af, at hun partipolitisk burde bakke Republikanerne op. På mange måder bidrager det til hendes popularitet,« lyder det fra Robin Alexander.

Han fortæller videre om Merkels kontante ledelsesstil, om den dag, hvor hun bevarede roen, da den russiske præsident, Vladimir Putin, provokerede den tyske kanslers angst for hunde, ved at slippe sin labrador løs under et fælles pressemøde mellem de to. Og om hvordan hendes stigende popularitet hænger sammen med et oparbejdet ry som en »no bull-shit«-politiker, som det uformelt formuleres på gangene i den tyske rigsdag.

En analyse, som deles af Claus Kragh, der er europaredaktør på Mandag Morgen.

»Først og fremmest virker hun kontant og tillidsvækkende på samme tid. Hun står i et internationalt politisk billede, hvor man i dag ser mange vildt gestikulerende personligheder herunder Hollande, Cameron og Putin. På en eller anden måde udgør hun et modbillede til det meget populistiske,« forklarer Claus Kragh, der henviser til, at Thorning på det punkt »har lært meget af Merkel«.

»Ser man på, hvordan Thorning har tilrettelagt regeringstiden, så minder den meget om Merkels strategi. Man tager alt det hårde først, og så kan man efterfølgende give lidt gaver. Thorning har ikke været bange for at efterligne Merkel med ubehagelige reformer,« uddyber han.

Besøg kan ses som uofficiel støtte

Ifølge den officielle plan skal Merkel og Thorning udelukkende drøfte »de aktuelle« europapolitiske og udenrigspolitiske temaer. Men selv om valgkamp ikke er på dagsordenen, og Merkel ikke officielt vil blande sig i den forestående valgkamp, skal man ikke undervurdere signalet fra den tyske kansler, vurderer politisk redaktør på Die Welt Robin Alexander.

»Merkel er udmærket klar over, at Thorning er midt i en valgkamp, og at hendes besøg – uagtet om de taler valgkamp eller ej – vil blive udlagt som en form for opbakning til Thorning. Da François Hollande udfordrede Nicolas Sarkozy under den franske valgkamp i 2012, besøgte Merkel ligeledes sidstnævnte til stor frustration for visse partier i Frankrig. Sarkozy havde bakket hende op under hele eurokrisen, og hun ville gerne betale tilbage. Man kan måske sige, at det samme gør sig gældende her, uden at hun officielt giver Thorning sin støtte. Man skal huske, at hvis ikke hun kunne lide Thorning, så var hun aldrig kommet,« forklarer han.