Hedegaard-sag står stille: Intet pres fra regeringen

Justitsministeriet har siden januar ikke foretaget sig noget for at presse den tyrkiske regering til at udlevere en redegørelse om Lars Hedegaards attentatmand.

Foto: Bax Lindhardt

Den danske regering har ikke foretaget sig noget for at presse den tyrkiske regering til at udlevere en redegørelse for, hvordan manden, der er mistænkt for skudattentatet mod forfatteren Lars Hedegaard sidste år, kunne forsvinde fra et tyrkisk fængsel.

Justitsministeriet oplyser til Radio24syv, at der de seneste to måneder ikke er taget nogen initiativer for at presse yderligere på for en redegørelse fra Tyrkiet om, hvad der er sket med den formodede gerningsmand, BH. Udenrigsministeriet har heller ikke foretaget sig noget, da sagen »ligger hos Justitsministeriet«.

Det er til trods for, at justitsminister Mette Frederiksen (S) tilbage i oktober sagde, at »sagen har en ganske hastende karakter« og »der er ingen af os, der slipper sagen«. Derudover er hun af regeringens støtteparti Enhedslisten kaldt i samråd om sagen i næste uge.

Og det er på tide, at der kommer nye initiativer fra regeringens side, lyder det fra Enhedslisten.

»Det pres, som udenrigsministeren under debatten i Folketinget sidste år lovede os, at han ville lægge på Tyrkiet, har vist sig ikke at være nok,« siger udenrigsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) til Radio24syv.

»Nu synes jeg, at regeringen bør gå ind i sagen igen og prøve at lægge sag an mod Tyrkiet ved den europæiske menneskerettighedsdomstol. Det er et klart brud på konventionerne, at den sigtede ikke er blevet udleveret til Danmark, og det skal forfølges. Det ville være grotesk at acceptere dette brud på grundlæggende demokratiske retsstatsprincipper,« siger han.

Regeringens indsats er ikke tilstrækkelig, lyder det også fra den anden side af Folketinget.

»Regeringen skal op i omdrejninger. De har sagt til Folketinget, at de arbejder med forskellige spor, men vi mangler resultater. Der sker ikke noget, og det er fuldstændig til grin, at Tyrkiet tilsyneladende ikke har svaret Danmark, og at regeringen ser igennem fingre med det,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF) til Radio24syv.

Han foreslår, at den danske regering åbent siger, at man vil trække støtten til Tyrkiet som EU-land medmindre, at redegørelsen kommer inden for få dage.

Justitsministeren har ikke ønsket at udtale sig om sagen, men formand for Udenrigspolitisk Nævn Mette Gjerskov (S) siger til Radio24syv:

»Vi lægger et kontinuerligt pres på Tyrkiet for at få oplysninger om, hvad der er sket. Vi kan jo ikke få manden udleveret, når de ikke har ham, og vi har kritiseret Tyrkiet i meget høje vendinger. Vi har været rundt om Europarådet og vi har fået EU’s udenrigschef Federica Mogherini til at gå ind i sagen, men det er jo stadigvæk Tyrkiets afgørelse, hvad de vil levere til os - uanset hvor uacceptabelt det er.«

Hun anerkender dog, at der kunne være mulighed for at rejse sag hos den europæiske menneskerettighedsdomstol, som Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten foreslår.

Hovedpersonen selv, forfatter og debattør Lars Hedegaard, er utryg ved, at regeringen endnu ikke har fundet ud af, hvad der er sket med den formodede attentatmand, der skulle have været strafforfulgt i Danmark.

»Det har jeg det ikke godt med. Jeg synes jo, at ikke bare jeg, men hele Danmark fortjener at få en forklaring på, hvad der er sket her. Den sigtede BH er fængslet in absentia og efterlyst. Efter politiets vurdering er han attentatmanden, og han er tilmed dansk statsborger, så vi har jo krav på at vide, hvad der er sket med ham, og det kan vi åbenbart ikke få,« siger Lars Hedegaard til Radio24syv.

Hverken justitsministeren eller udenrigsministeren har haft lyst til at kommentere på historien. Onsdag den 8. april bliver der afholdt samråd om emnet med justitsministeren i Folketingets udenrigsudvalg.