Hedegaard advarer: Kritik af landbrugspakke skal tages alvorligt

Regeringen bør lytte til danske topforskeres kritik af regnemetoder bag landbrugspakken, siger tidligere klimakommisær Connie Hedegaard. EU-Kommissionen er også bekymret, fortæller den for første gang.

Det bør tages alvorligt af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), når en stribe topforskere åbent kritiserer regnemetoderne bag den omstridte landbrugspakke. Sådan lyder den klare melding fra Connie Hedegaard, tidligere klimakommissær i EU og tidligere konservativ miljø-, klima- og energiminister i Danmark, der nu for første gang blander sig ind i debatten om regeringens omstridte landbrugspakke. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bør tages alvorligt af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), når en stribe topforskere åbent kritiserer regnemetoderne bag den omstridte landbrugspakke.

Sådan lyder den klare melding fra Connie Hedegaard, tidligere klimakommissær i EU og tidligere konservativ miljø-, klima- og energiminister i Danmark, der nu for første gang blander sig ind i debatten om regeringens omstridte landbrugspakke.

Kritikken fra forskerne går især på, at ministeriets regnestykke i de første år får landbrugspakken til at fremstå mere gavnlig for naturen, end det i virkeligheden er tilfældet.

»De navne, der er fremme, er ikke hvem som helst. Det er noget af den mest respekterede fagkundskab, vi har på det her område i Danmark,« siger Connie Hedegaard, der i dag er formand for den internationale miljøfond KR Foundation og den grønne tænketank Concito.

Berlingske har beskrevet, hvordan miljøprofessorer som Jørgen E. Olesen og Stiig Markager fra Aarhus Universitet kritiserede beregningerne som »vildledende« og »misinformation«. Senere har flere forskere fra Københavns Universitet i denne uge fremført en endnu skarpere kritik af regnemetoderne bag landbrugspakken.

»Jeg ved udmærket, at det ikke er eksakt videnskab, og der kan altid være marginaler. Men jeg må sige, at når kapaciteter som Jørgen E. Olesen, Stiig Markager og ganske mange andre går ud og siger de her ting – og uden jeg i øvrigt har hørt nogen eksperter sige det modsatte – så gør det da indtryk. Det bør det også gøre for dem, der har ansvaret for at træffe beslutningerne,« siger Connie Hedegaard.

Kommissionen kvier sig

Den omstridte landbrugspakke vil medføre, at landmændene får lov til at gøde mere, og dermed vil udledningen af kvælstof til naturen øges. En række tiltag, blandt andet frivillige indsatser fra landmændene, skal imødegå dette. Men forskere og fagfolk er bekymrede for, at Danmark kan komme i konflikt med flere af EUs direktiver – herunder det såkaldte Vandrammedirektiv og Habitatdirektivet.

Landbrugspakken har da også vakt opmærksomhed, bekræfter kommissionen over for Berlingske. Talsmand for Generaldirektoratet for Maritime Anliggender og Fiskeri Enrico Brivio skriver til Berlingske, at man siden efteråret har diskuteret sagen med danske myndigheder for at sikre »en fuld overholdelse af EU-lovgivningen«, Det er særligt Vandrammedirektivet, Kommission har fokus på.

»Yderligere forurening med kvælstof er en bekymring, fordi vandkvaliteten allerede nu er et problem i Danmark,« skriver han i en mail.

Danmark er i forvejen bagud med målene i direktivet. Og nu risikerer landbrugspakken at være i direkte strid med EU-reglerne, skriver Enrico Brivio:

»At fjerne tiltag, der har været effektive, uden at erstatte dem med andre effektive tiltag kan lede til en forringelse af status. En forringelse af status vil være et brud på Vandrammedirektivet.«

Danske forskere har netop påpeget, at den ekstra gødning vil føre til, at havmiljøet vil blive yderligere belastet af kvælstof allerede fra 2016.

Bekymring i Bruxelles

En anonym højtstående embedsmand fra Bruxelles, der har indgående kendskab til forhandlingerne med Danmark, udlægger teksten således:

»Vi er nervøse for, hvad der sker i Danmark i øjeblikket. Vi har gjort det meget klart, at vi har disse bekymringer, og også at vi ikke er overbevist af de forklaringer, vi har fået,« siger embedsmanden.

I et svar til Ritzau sagde Eva Kjer eller i mandags, at hendes vurdering er, »at vi fuldt ud lever op til direktiverne, og det tror jeg også, at Kommissionen vil finde forståelse for og se, at vi gør«.

Men det kan embedsmanden ikke genkende.

»Tværtimod er vi bekymrede for, at tiltagene i den nye lov går i den helt forkerte retning,« siger han.

Kommission gør deres arbejde ved at kigge ministeriet over skulderen, skriver miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen i et svar til Berlingske. Hun fastholder, at ministeriet har taget højde for EU-lovgivningen.

»Jeg er helt enig med Kommissionen i, at vi ikke kan lempe krav til landbruget, uden at sætte ind med andre initiativer, og det er netop det, vi gør. Vi skal leve op til vores forpligtelser i EU, og derfor er hele forudsætningen for Fødevare- og landbrugspakken at give landbruget bedre forhold uden at forringe miljøet,« skriver hun til Berlingske.

Landbrugspakken er et »paradigmeskifte«, og derfor er de løbende diskussioner med EU-Kommissionen nødvendige:

»Det er klart, at der en risiko ved at lave så stor en ændring, og der er fortsat uafklarede spørgsmål. Men vi har ingen grund til at tro, at vi ikke kommer i mål,« skriver hun.

I denne uge har den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, krævet, at miljø- og fødevareministeren fremlægger kompenserende tiltag, der skal gøre landbrugspakken grønnere.

Og her kommer Connie Hedegaard med en klar opfordring til de tidligere partifæller på Christiansborg om at stå fast over for regeringen.

»Det er en meget vigtig konservativ markering. Men det kræver også, at man tør står fast på, at der skal leveres fra regeringens side,« siger hun.

SE STOR GRAFIK: Så meget kvælstof udledes der i havet