Hasteindkaldt krisemøde i blå blok

Lars Løkke Rasmussen truer indirekte med at lade hele regeringen falde, efter at de Konservative har udtrykt mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). De Konservative understreger, at det er op til statsministeren, om hele regeringen trækker sig.

Søren Pape på vej til møde i Statsministeriet på Christiansborg hvor de konservative tidligere på aftenen udtrykte mistillid til Eva Kjer Hansen . Derfor har statsminister Lars Løkke Rasmussen indkaldt til møde for at se om regeringen fortsat har flertal(Foto: Jens Astrup/Scanpix 2016) ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krisen i regeringen og blå blok eskalerede tirsdag aften, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indkaldte blå bloks partiledere til møde i Statsministeriet. Det skete som en reaktion på, at de Konservative annoncerede en mistillidserklæring til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Rød blok og de Konservative konkluderede efter en forskerhøring i dag og et efterfølgende tre timer langt samråd på Christiansborg, at Eva Kjer Hansen havde givet vildledende oplysninger til Folketinget under forhandlingerne om den nye landbrugspakke. Dermed har et flertal i Folketinget ikke længere tillid til Eva Kjer Hansen, som kan blive tvunget til at træde tilbage som minister. Statsminister Lars Løkke Rasmussen indikerede efterfølgende offentligt, at han har tænkt sig at sætte hårdt mod hårdt. På det sociale medie Twitter skrev statsministeren:

»Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering...«

Gruppeformand for Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll, ankom i stedet for partileder Anders Samuelsen (LA), hvis Twitter-profil afslørede, at han var til fodbold i London. Ammitzbøll fremhævede, at det ikke er hans afgørelse, om hele regeringen risikerer at falde med Eva Kjer Hansen.

»Men det er ærgerligt, at man vil vælte en minister, fordi man ikke har læst papirerne ordentlig,« sagde Simon Emil Ammitzbøll ved ankomsten til Statsministeriet.

Han refererede således til, at Eva Kjer Hansen dagen igennem har fastholdt, at alle beregninger bag landbrugspakken er lagt åbent frem til forhandlingsparterne og Folketinget.

Dansk Folkepartis partileder, Kristian Thulesen Dahl, sagde på vej ind i Statsministeriet, at han først forventer at blive orienteret om, »hvad der foregår.« Han kaldte de Konservatives mistillid til Eva Kjer Hansen for »Christiansborg-fnidder.«

»Det er mærkværdigt, at et parti, der er enig i landbrugspakken, gerne vil fyre en minister,« sagde Thulesen Dahl.

De Konservative fastholder, at partiet fortsat støtter landbrugspakken, som skal hjælpe danske landmænd, selv om partiets tillid til ministeren på området er væk.

Partiets formand, Søren Pape Poulsen, uddybede i en pause under partiledermødet, at de Konservative ikke vil lade tusinder af landmænd betale for, at ministeren har givet et misvisende billede.

»Vi bakker op om regeringen, men vores tillid til ministeren eksisterer ikke længere. Det er det, vi drøfter på mødet, som netop er gået i gang. Og det kan jeg ikke referere fra,« sagde Pape Poulsen sent tirsdag aften.

»Vi bakker statsministeren op, men vi har ikke længere tillid til fødevareministeren.Jeg ønsker ikke at vælte regeringen og komme af med statsministeren, så det må regeringen gøre op med sig selv,« tilføjede Søren Pape Poulsen.

Risikerer I ikke hele regeringens liv?

»Det er sjovt nok, at når Det Konservative Folkeparti melder klart og tydeligt ud og sætter en streg i sandet, så er det verdens største problem. Alle andre partier kan åbenbart gøre, som de vil. Vi har markeret klart og tydeligt, at vores grænse er nået.«

Hvordan er stemningen ved mødet?

»Den er stille og rolig. Vi taler ordentligt sammen . Vi er voksne mennesker. Det her er alvorligt, men vi taler ordentligt til hinanden og med hinanden,« indskød Søren Pape Poulsen.

 

Tidslinje over hele kvælstofsagen - klik på pilene eller træk i billedet: