Harme i oppositionen over »beskæmmende« nej til flygtninge

Det meste af oppositionen kritiserer regeringens nej til at deltage i EU-fordelingen af flygtninge. S understreger derimod vigtigheden af, at Danmark selv bestemmer over sin udlændingepolitik.

Regeringens nej til at lade Danmark modtage en eneste af de 160.000 flygtninge, som EU-Kommissionen vil have landene til at fordele, får oppositionen til at tale med store bogstaver.

Flere partiledere kalder ligefrem beslutningen beskæmmende.

»Regeringen melder sig ud af et forpligtende europæisk samarbejde, som set fra vores side er det eneste, der kan løse den krise, vi står i. Det er beskæmmende, at et ellers seriøst Europa-venligt parti som Venstre på den måde melder sig fuldstændig ud af et forpligtende samarbejde,« siger Uffe Elbæk (Å), Alternativets leder.

»Vi skal ikke på nuværende tidspunkt sidde og fedte med, hvilke lande der har taget hvilket antal flygtninge - her og nu bør vi finde ud af, hvordan vi fordeler de 160.000 flygtninge,« tilføjer Elbæk.

Kritikken fra oppositionen kommer, efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fredag fastslog, at Danmark ikke deltager i EU-fordelingen af flygtninge.

SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF) kalder afvisningen »helt uholdbar«. Hun mener, at regeringen her og nu skal meddele de øvrige EU-lande, at Danmark er klar til at modtage 3.000 flygtninge.

»Hvis Danmark stadig vil være med i Dublin-konventionen, og det betyder meget for, hvor man anerkender en asylansøger, så forudsætter det, at vi også viser noget interesse for at få løst problemet her og nu,« siger hun.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) er helt på linje. Hun mener, Danmark både skal hjælpe i forhold til de 160.000 flygtninge og de øvrige, der måtte komme senere.

»Der er ikke alene brug for en akut fordeling af de 160.000. Der er også brug for en permanent fordelingsnøgle, så vi sikrer, at alle lande løfter. Selvfølgelig bør Danmark som et af Europas rigeste lande være med til løfte i flok,« siger hun.

Sofie Carsten Nielsen (R), de Radikales integrationsordfører, mener, at regeringen skyder sig selv i foden med sit nej.

»Det er et meget småligt og usolidarisk signal at sende. Vi har en krisesituation i Europa, og nu spiller EU ud med løsninger - så siger vi: »Vi vil gerne have, at problemet bliver løst, men vi vil bare ikke selv være med.«

Fordelingen af flygtninge skal diskuteres på et møde i Bruxelles på mandag. Inger Støjberg tror ikke, at regeringens beslutning får de øvrige EU-lande til at se skævt til Danmark.

»Vi har et retsforbehold - det er helt almindeligt kendt, at vi ikke kommer til at tage del i fordelingen af de 160.000, og derfor ser jeg ikke, at det på nogen måde bliver dramatisk fra et dansk synspunkt,« siger hun.

Retsforbeholdet er et meget dårligt argument for at stå udenfor, mener oppositionen.

»Der står intet i retsforbeholdet om, at Danmark ikke frivilligt kan melde en kvote ind og på den måde deltage i fordelingen. Det kan Danmark altid beslutte,« siger Pia Olsen Dyhr.

Socialdemokraterne deler ikke de øvrige oppositionspartiers utilfredshed.

»Det vigtige for os er, at Danmark selv bestemmer, hvor mange asylansøgere der kommer hertil. Det vil sige, at det ikke skal være EU, der beslutter det på vores vegne,« siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S) og understreger, at Danmark allerede har modtaget mange flygtninge.